Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση "τόνωσης του ηθικού"

Τονωτική ένεση στο ηθικό των βουλευτών και στελεχών του κόμματός του, επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε τους τόνους της "κριτικής" στην κυβέρνηση Σημίτη και, ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τα στελέχη ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει ...από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Προκειμένου να αποδείξει ότι η κυβέρνηση χάνει έδαφος και, άρα,"πλησιάζει η ώρα της ΝΔ", ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης αποφεύγει να δεσμευτεί για τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, γεγονός, που, όπως είπε, καθιστά την κυβέρνηση ύποπτη για εκλογικό αιφνιδιασμό. Συνδύασε, μάλιστα, την παραπάνω εκτίμησή του με το ότι η κυβέρνηση αναζητά δεκανίκια με την απόπειρα εξαγοράς στελεχών άλλων κομμάτων, μέσω θέσεων στις ΔΕΚΟ, πράγμα που δείχνει "την ανασφάλεια, τη φοβία και την ηττοπάθεια του κυβερνητικού χώρου".

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, συμπλήρωσε ότι το τελευταίο διάστημα καταρρέουν οι μύθοι που καλλιεργούνταν περί κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ, και "διαχειριστικής αποτελεσματικότητας" της κυβέρνησης. Προβάλλοντας έμμεσα τη δική του "πρόταση", κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την τόλμη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν οι πολυεθνικές και η οικονομική ολιγαρχία.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποκρύψει τις "αδυναμίες" του κόμματός του, επικρίνοντας εμμέσως τους βουλευτές που δεν ανταποκρίθηκαν στην ειδοποίηση που τους έγινε κατά τις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή για τις ΒΕΠΕ και ΠΟΤΑ. Πιο ευθύς ήταν νωρίτερα ο γγ της ΚΟ Στ. Δήμας, ο οποίος ανέφερε ότι οι βουλευτές είχαν ειδοποιηθεί τρεις φορές και όσοι δεν προσήλθαν ήταν αδικαιολόγητοι.

Οσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ τον περασμένο Ιούνη στη Βουλή δεσμεύει όλους τους βουλευτές, αλλά είναι ανοιχτή σε προτάσεις και προβληματισμούς για τα θέματα που συζητούνται.

Αντιδημοκρατική πρόταση

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γ. Βαρβιτσιώτης, που τον διαδέχτηκε στο βήμα, παρουσίασε και δικαιολόγησε τις "κατ' εξοχήν φιλελεύθερες", όπως τις αποκάλεσε, προτάσεις του κόμματός του, αλλά προχώρησε και στην προβολή ορισμένων προσωπικών. Για πρώτη φορά, παρουσίασε την αντιδημοκρατική και αντιδραστική πρότασή του, που πλήττει καίρια το δικαίωμα της απεργίας. Ζήτησε, δηλαδή, να περιληφθεί στις προς αναθεώρηση διατάξεις η προσθήκη ότι "η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από το σύνολο των εργαζομένων στις υπηρεσίες και επιχειρήσεις αυτές με απλή πλειοψηφία και με μυστική ψηφοφορία" (!). Δικαιολογώντας την πρότασή του, ισχυρίστηκε ότι "η μέχρι τώρα πρακτική έχει αποδείξει ότι πολλές φορές οι αποφάσεις για την κήρυξη των απεργιών λαμβάνονται από ισχυρές μικρές μειοψηφίες και μάλιστα με φανερή ψηφοφορία" (!).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ