Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΕΑΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Την Κυριακή 30 Νοέμβρη ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες με αυτήν Πανελλήνιες ΕΑΜογενείς Ενώσεις σε ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστό ότι η 55η επέτειος της ανατίναξης της Γέφυρας του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ θα γιορταστεί την Κυριακή 30 - 11 - 97,στο Γοργοπόταμο.

Σε δήλωσή του ο Σπύρος Διλιντάς,υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΕΑΕΑ και με εντολή των Διοικήσεων των ΕΑΜογενών Ενώσεων, κάνει γνωστές τις θέσεις των αντιστασιακών - γιατί δε συμμετέχουν στον αυριανό κυβερνητικό γιορτασμό της επετείου.

"Η κυβέρνηση τιμά την Εθνική Αντίσταση μόνο με τα λόγια και συγκεκριμένα την επέτειο της μάχης και ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στρατιωτικού εγχειρήματος που εξετέλεσαν με σχεδιασμό του Αρη Βελουχιώτη, δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΑΣ.

Η κυβέρνηση απουσιάζει από κάθε άλλη τιμητική εκδήλωση για τις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, ομαδικών εκτελέσεων, αντιποίνων και τόπων μαρτυρίων. Ούτε έχει στήσει ένα μνημείο στην ηρωίδα πόλη Αθήνα ή έχει ονομάσει κεντρικό δρόμο της με την ονομασία "Εθνική Αντίσταση".

Οι εκτελεστές του στρατιωτικού εγχειρήματος στο Γοργοπόταμο - νεκροί ή ζωντανοί - και γενικά οι αντιστασιακοί μαχητές δε βολεύονται με τα κούφια υμνολόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά το γιορτασμό. Απαιτούν έργα! Και τέτοια είναι η καθολική ηθική και υλική αποκατάσταση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης όπως έχει διατυπωθεί στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ζολώτα.

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις δεν μπορούν να συνεορτάζουν την Εθνική Αντίσταση με οργανώσεις που υπήρξαν συνεργάτες των κατακτητών ή που με την ανοχή τους κτυπούσαν τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ (Τσαούς - Αντών, ΠΑΟ, 5/42 - Δεδούσης - Καπετσώνης, και τους ταγματασφαλίτες του Ράλλη".

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Τρικάλων των ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ (Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων) - ΠΕΑΤΑΘ (Πανελλήνια Ενωση Αναπήρων - Τραυματιών) και του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πάτρας.

Δε συμμετέχει η ΚΟΘ

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για το γιορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, καταδεικνύοντας την αντίθεσή της στη συμμετοχή οργανώσεων που είτε συνεργάστηκαν με τους καταχτητές είτε πολέμησαν την Εθνική Αντίσταση, καθώς επίσης και για την αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τα προβλήματα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της. Αυτό ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ