Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Και νέα ραπίσματα από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Δύο αποφάσεις των τελευταίων ημερών του ΣτΕ έβαλαν πάγο στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία είχαμε καταγγείλει από τις στήλες του "Ρ" ως παράνομα και περιβαλλοντοκτόνα. Ας αρχίσουμε με τις δεξαμενές "Μαμιδάκη" στον Κόλπο της Γέρας στη Λέσβο. Μια ευαίσθητη περιοχή που λίγο έλειψε να νεκρωθεί από τη λειτουργία ενός βυρσοδεψείου που έκλεισε ευτυχώς πριν από μερικά χρόνια και οι ισορροπίες του οικοσυστήματος τείνουν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Κάποιοι βάλθηκαν - με τη συνεργία της πράσινης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - να εγκαταστήσουν δεξαμενές υγρών καυσίμων. Ευτυχώς οι κάτοικοι και η κοινότητα ξεσηκώθηκαν, έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν. Τέλος καλό, όλα καλά. Η δεύτερη περίπτωση αφορά το λιμάνι της Ραφήνας, κόστους 1 δισ. δρχ. Τα υπουργεία Ναυτιλίας και ΠΕΧΩΔΕ έδωσαν έγκριση στους περιβαλλοντικούς όρους. Ομως τα τεχνικά έργα δεν αφορούσαν τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, αλλά την επέκτασή του και την εξυπηρέτηση και εμπορικών πλοίων, σ' ένα χώρο που παραδοσιακά εξυπηρετούσε μόνο εμπορικά. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του οικισμού. Και σ' αυτή την περίπτωση οι κάτοικοι δικαιώθηκαν και κάποιοι - συνήθως λαλίστατοι - κατάπιαν τη γλώσσα τους.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ Πανελλήνιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Ν

έα εφταμελή γραμματεία έχουν αποκτήσει οι οικολογικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο δίκτυο. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις οργανώσεις των Σερρών, Βέροιας, Μαγνησίας, Καλαμάτας, Αιτωλικού, Καβάλας και Χανίων. Η επαρχία από τη γέννηση του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει ο χώρος αυτός. Από μας ευχές για καλή δουλιά. Panda Clab

Πολύ καλή η ιδέα του WWF να καθιερώσει ένθετο τετρασέλιδο με οικολογικά θέματα για παιδιά. Η φαντασία των μαθητών και η αθωότητα στη ματιά τους είναι ό,τι καλύτερο για την ευαισθητοποίηση των αυριανών πολιτών στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συνάντηση στο Κιότο Ιαπωνίας

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα συζητηθεί και πάλι το πρόβλημα με τις κλιματικές αλλαγές. Οι αναπτυγμένες χώρες αρνούνται να δεσμευτούν στη μείωση των εκπομπών του CO2 μέχρι το 2010, όταν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για μείωση 20% μέχρι το 2005. Αλλη μια απόδειξη για το πώς αντιμετωπίζουν το περιβάλλον αυτοί που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη. Μας το θύμισε η Εκθεση της "Grenpeace" την προηγούμενη Παρασκευή.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Πράσινα οικονομικά

Η τεράστια καταστροφή που έχει επέλθει στο περιβάλλον τις τελευταίες δεκαετίες σ' ολόκληρο το πλανήτη, έχει αναγκάσει ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηριχτές της ελεύθερης οικονομίας να παραδεχτούν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό το κάτι φυσικά εξαρτάται πάντα από την ύπαρξη ή όχι πράσινων και αντικαπιταλιστικών κινημάτων, τις πιέσεις που ασκούν τα ΜΜΕ κλπ. Δεν πάνε πολλά χρόνια που τα πράσινα οικονομικά κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά στα πανεπιστήμια - σε θεωρητικό επίπεδο - και δειλά - δειλά αρχίζουν να το προσεγγίζουν και πολιτικοί φορείς. Ο δρόμος για την εφαρμογή τους σε μεγάλη έκταση είναι πολύ μακρύς. Ομως η αρχή έχει γίνει. Από την άποψη αυτή η έκδοση του βιβλίου του Tom Tietenberg από τις εκδόσεις "Gutenberg" είναι καλοδεχούμενη. Ελπίζουμε σύντομα να κυκλοφορήσει ο δεύτερος τόμος, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικότερα για το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ