Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΤΕΡΑ ΛΕΣΒΟΥ
Ιστορίες με τουρίστες, τανκς και κανόνια!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου είναι λίγο - πολύ γνωστά κι έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τον Τύπο. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου ή της εξαγοράς τους έναντι πινακίου φακής,εξ αιτίας της ανύπαρκτης τουριστικής πολιτικής κι ενός σαράφικου τραπεζικού συστήματος. Μια βασική παράμετρος που θα σηματοδοτήσει την παραπέρα εξέλιξη ή την οριστική καταστροφή της τουριστικής μας βιομηχανίας, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.Είναι αδύνατο να υπάρξουν βιώσιμες επιχειρήσεις, όταν πληρότητα 100% κλινών εμφανίζεται μόνο στο διάστημα 15/7 - 15/8 και τον υπόλοιπο χρόνο είναι άδεια. Ετσι, γίνονται προσπάθειες που στοχεύουν στην προσέλκυση επισκεπτών την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κι όλα αυτά, με δεδομένο τον ανταγωνισμό των άλλων μεσογειακών χωρών που διεκδικούν μέρος της τουριστικής πίτας,που μέχρι σήμερα κατείχαν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Η περίπτωση που περιγράφουμε είναι χαρακτηριστική για το γενικότερο αλαλούμ που επικρατεί στη χώρα μας. τρία χρόνια πριν το σωτήριο έτος 2000.

Με τανκς και με κανόνια

Τα Βατερά είναι μια περιοχή της νότιας Λέσβου με μια εκπληκτική παραλία. Οσοι τη γνώρισαν (και δεν είναι λίγοι), αποτελούν τους διαφημιστές της (σ.σ. μια και ο ΕΟΤ βρίσκεται σε χρόνια ύπνωση) και στέλνουν φίλους και γνωστούς για να γευτούν τη μαγευτική αμμουδιά και το μοναδικό τοπίο. Μέσα σε μια δεκαετία, η δυναμικότητα σε κλίνες ξεπέρασε τις 2.000! Αρκετοί είναι αυτοί που μένουν πλέον σε μόνιμη βάση όλο το χρόνο, προσπαθώντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής. Ομως στα Βατερά συμβαίνει μια τρελή ιστορία, που οι ρίζες της ξεκινούν από το 1974. Η ελληνοτουρκική κρίση είχε σαν αποτέλεσμα ο στρατός να επιλέξει πιθανούς στόχους και να φροντίσει (σ.σ. ορθά) τη φύλαξή τους. Από τότε, η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί πεδίο στρατιωτικών ασκήσεω - με πραγματικά πυρά - για την ετοιμότητα των στρατιωτικών δυνάμεων του νησιού. Και μέχρι εδώ έχει καλώς. Ομως, είναι ανεπίτρεπτο, πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, οι λίγοι έστω τουρίστες (σ.σ. που όλοι προσδοκούν να γίνουν περισσότεροι) αντί να απολαμβάνουν το τοπίο και ν' ακούν το κελάηδισμα των πουλιών, να αντικρίζουν έκπληκτοι και έντρομοι τανκς κι ν' ακούν κανιοβολισμούς. Σκηνές που θυμίζουν περισσότερο κωμωδίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, παρά μια πραγματικότητα, που υποτίθεται ότι επιδιώκει την ανάπτυξη της περιοχής.

Εντονα διαβήματα

Δεν πάνε πολλές μέρες που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες του νησιού ανακοίνωση, με αποδέκτες διάφορα υπουργεία, τον πρωθυπουργό, τον ΕΟΤ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τους κάνουν κοινωνούς του προβλήματός τους. "Ολοι εμείς που επενδύσαμε τους κόπους μιας ζωής, τα όνειρα και τις ελπίδες για ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας, που φυλάμε Θερμοπύλες, ζώντας κι επενδύοντας στην περιοχή των Βατερών, δηλώνουμε ότι δεν είναι δυνατό να αντέξουμε άλλο να είμαστε ένα διαρκές πεδίο βολής και στρατιωτικών ασκήσεων. Φτάνει πια". Και λίγο παρακάτω σημειώνουν: "Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε αδιάψευστοι μάρτυρες στρατιωτικών ασκήσεων σε μια περιοχή κατοικημένη, τουριστική κι αναπτυσσόμενη με αλματώδεις ρυθμούς, Παλιότερα, ενδεικνυόταν για την υλοποίηση των ανωτέρω στρατιωτικών ασκήσεων - επειδή ήταν ακατοίκητη - σήμερα κατοικείται και είναι ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού μας... κι ως εκ τούτου ακατάλληλη για στρατιωτικές ασκήσεις". Την ανακοίνωση συνυπογράφουν η Κοινότητα Βρύσας, το Σωματείο Τουριστικής Ανάπτυξης Βατερών, ο Σύλλογος Ιππέων Βρύσας, Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του νησιού, ο Εκπολιτιστικός του Σύλλογος, ο Δήμος Πολυχνίτου, η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου κι άλλοι φορείς.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι λόγοι που πρέπει να βάλουν τέρμα στο σημερινό καθεστώς δεν είναι απλά οικονομικοί. Κι έτσι να ήταν, θα έπρεπε να υπάρχει ευαισθησία σε μια παραμεθόρια περιοχή με οξυμένα δημογραφικά προβλήματα (μείωση του πληθυσμού, αύξηση της γεροντικής ομάδας, μείωση της γεννητικότητας). Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα, που μπορεί να κρατήσει κάποιους στο νησί. Ομως υπάρχει κι ο κίνδυνος ατυχήματος - υπαρκτός πέρα για πέρα - σε κατοίκους και τουρίστες από τις βολές και τα υπολείμματα των πυρομαχικών. Οσο για το περιβάλλον, είναι σαφές ότι υφίσταται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Η επιλογή από το υπουργείο Αμυνας άλλου πεδίου ασκήσεων πρέπει να γίνει χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή. Οι κάτοικοι δηλώνουν: "Θα αντισταθούμε μ' όλες μας τις δυνάμεις στην καταστροφή της περιοχής μας και στη μετατροπή της σε πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων και βολών".Οι αγωνιστικές παραδόσεις του νησιού είναι γνωστές και δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αντιδράσεις θα είναι οι πρέπουσες. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή των ανθρώπων. Πολύ περισσότερο, όταν αυτοί είναι αποφασισμένοι να την υπερασπίσουν με κάθε μέσο και τρόπο. Οι διαμαρτυρίες φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Ετσι, για φέτος, οι ασκήσεις μετατέθηκαν για ένα μήνα μετά (σ.σ. πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβρη). Ελπίζουμε οι επιτελείς του Πενταγώνου, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, να προγραμματίσουν τις ασκήσεις σ' άλλη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ