Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Οχι στο "πανηγύρι" της ΚΕΔΚΕ

Η ανάγκη να εκφραστεί αγωνιστικά η Αυτοδιοίκηση, τονίστηκε σε χτεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής

Στην κοινή πεποίθηση πως το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη Θεσσαλονίκη, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε άλλη μία πανηγυρικού χαρακτήρα φιέστα της Αυτοδιοίκησης, κατέληξαν οι αιρετοί του Λεκανοπεδίου, σε σχετική χτεσινή ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Στην κατεύθυνση του να αποτραπεί η συμβολή του οργάνου στη διεξαγωγή ενός ακόμη τουριστικού συνεδρίου, όπου τα σημαντικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παραμείνουν μετέωρες ανησυχίες, χωρίς διεκδικητική πρόταση για την επίλυσή τους, οι αιρετοί συμφώνησαν να συνεδριάσουν, αμέσως μετά τις ομιλίες του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και του υπουργού Εσωτερικών, οπότε και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από το συνέδριο και διοργάνωσης κινητοποίησης στη διάρκειά του.

Οι αιρετοί, στην πλειοψηφία τους, κατήγγειλαν την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ για αδράνεια και συμβιβαστική, πολλές φορές, πολιτική στις επιλογές της κυβέρνησης. Κατήγγειλαν επίσης το γεγονός ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή, μια βδομάδα, δηλαδή, πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, δεν τους έχει δοθεί ο απολογισμός δράσης και οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν. Κάτι που αναμένεται να γίνει την τελευταία στιγμή. Τόνισαν δε ότι οι εκπρόσωποι της ΤΕΔΚΝΑ στο συνέδριο θα πρέπει να θέσουν και να επιδιώξουν λύσεις, σε διεκδικητικό πλαίσιο, στα σημαντικά και ουσιαστικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως οικονομικά και θεσμικά. Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ, σημειώθηκε η επίθεση ενάντια στο θεσμό, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της απλής αναλογικής στην εκλογή και εκπροσώπηση των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην αδράνεια που καταλόγισαν στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ οι αιρετοί, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης, Απόστολος Κοιμήσης,που παραβρέθηκε στην ημερίδα, "επιχειρηματολόγησε" με τη φράση "αντιδρούμε, αλλά δε μας παίζουν τα ΜΜΕ"... Ο ίδιος επιδόθηκε σε ένα σεμινάριο των εξελίξεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να καταλήξει πως αυτή πρέπει να "διευρύνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα"... και πως "οι δήμοι πρέπει να περιορίσουν το κόστος παροχής των υπηρεσιών".

"Να μην ντραπούμε και γι' αυτό το συνέδριο"

"Συνάδελφοι, μας κλείνουν", τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος."Ντρεπόμαστε για τα αποτελέσματα των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, συνέχισε. Πέρσι χάρισε 10 δισ., μετά δέχτηκε την επιβάρυνση με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους εργαζομένους στους ΟΤΑ. Δε μας μένει πολύς χρόνος. Πρέπει να αντιδράσουμε, να διεκδικήσουμε".

"Τρέχουμε πίσω από δυσμενείς εξελίξεις σε βάρος του θεσμού", σημείωσε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος."Τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ προετοιμάζουν το έδαφος για να νομοθετεί στη συνέχεια η κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά συνέβη και με τον "Καποδίστρια". Η αγωνιστική μας πρόταση δεν μπορεί να είναι άλλη από το να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποκλιθεί στα προβλήματα, λύνοντάς τα", κατέληξε ο Γ. Γιώγος.

"Σε ποιο συνέδριο πάμε; Ηδη, από πέρσι, τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ συνδυάζονται με ποικίλες δραστηριότητες, την ταυτόχρονη, δηλαδή, διενέργεια εκθέσεων ιδιωτικών προϊόντων που θα αγοράζουν οι δήμοι και θα πουλούν έπειτα στους δημότες", σημείωσε ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος.Συμπλήρωσε πως οι εκπρόσωποι της ΤΕΔΚΝΑ στο συνέδριο "δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτούμε να μπει προβληματισμός για τον "Καποδίστρια 2"".

"Στο προπέρσινο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ διαπιστώσαμε ότι ο νόμος 1828/89 για τα οικονομικά καταργείται από την ίδια την κυβέρνηση, με την παρακράτηση των θεσμοθετημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων. Πέρσι, η "διεκδικητικότητα" της Ενωσης εξαντλήθηκε στο χάρισμα 10 δισ. για το πρόγραμμα σύγκλισης. Φέτος, μας καλούν να λάβουμε μέρος στην αναδιανομή της εξουσίας, βαφτίζοντάς μας τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου", είπε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Λάππας και κάλεσε τους αιρετούς να "προσγειωθούμε στα προβλήματα του θεσμού".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ