Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβρασμός στα δημόσια νοσοκομεία

Απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι κάνουν τρίωρη στάση εργασίας (12 - 3). Σήμερα η συγκέντρωση των γιατρών έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώρα 11π.μ.

Μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται σήμερα στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν γιατροί και εργαζόμενοι.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την προώθηση του νέου ιατρικού μισθολογίου εντός του 1997, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Στο πλαίσιο του δεκαημέρου απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά κάνουν σήμερα εξάωρη στάσης εργασίας (8π.μ. - 2μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις 11π.μ., ενώ την ίδια ώρα θα γίνει συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με το Ν. Χριστοδουλάκη.

Για σήμερα η ΟΕΝΓΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και έτσι καλύπτονται όλες οι κινητοποιήσεις των τοπικών ενώσεων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Κρήτης ξεκίνησαν τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία. Στο Νομό Χαλκιδικής κάνουν από χτες σαρανταοχτάωρη απεργία. Στην Κέρκυρα συνεχίζουν σήμερα την τριήμερη απεργία που ξεκίνησαν την Τρίτη.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες νοσοκομειακοί και ειδικευόμενοι γιατροί.

Με κεντρικό σύνθημα "εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να δώσουμε ζωή στο άρρωστο ΕΣΥ", ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας πάνω σε ένα φορείο το ετοιμοθάνατο ΕΣΥ. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής διεκδικητικής κινητοποίησης των γιατρών που καλούσαν την κυβέρνηση να δώσει λεφτά για τη δημόσια υγεία και να σταματήσει τη λιτότητα και την κοροϊδία. Μαζί τους συμπαραστάτες και διεκδικητές βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας "δημόσια υγεία και φάρμακα φτηνά".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την απεργία και οι ειδικευόμενη για τρίτη βδομάδα. Τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι κάθε μέρα και δυναμώνει η διάθεση των γιατρών να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους με στόχο την τελική δικαίωση.

Γιατροί και συνταξιούχοι έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου επέδωσαν τα ψηφίσματα με τα αιτήματά τους.

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ

Τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3μ.μ.) έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).Ζητεί άμεση ολοκλήρωση των 3.900 προσλήψεων και κάλυψη της μισθολογικής απώλειας των εργαζομένων λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου από 1.1.1998 μέσα από σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. Η Ομοσπονδία υπολογίζει ότι κάθε εργαζόμενος μέσα από τη νέα παρακράτηση θα έχει μειωμένες αποδοχές από 1.1.1998 κατά 8.000 - 15.000 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ