Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απόφαση για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου

Απόφαση να αγωνιστεί ο κλάδος των καθηγητών για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, πήρε με συντριπτική πλειοψηφία το προηγούμενο Σάββατο η Ολομέλεια των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ. Η απόφαση εγκρίθηκε με ψήφους: 43 ΕΛΜΕ υπέρ, 5 κατά και 7 "λευκό", ενώ αρκετές ήταν εκείνες οι ΕΛΜΕ, οι οποίες στις Γενικές Συνελεύσεις τους υιοθέτησαν προτάσεις για απεργίες, δείγμα της διάθεσης που υπάρχει στον κλάδο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις μέσα στο Νοέμβρη και νέα Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ. Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές να συμμετάσχουν στη μεθαυριανή πανεργατική κινητοποίηση με στάση εργασίας τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις δύο πρώτες ώρες της απογευματινής βάρδιας.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης της Ολομέλειας, ο κλάδος διεκδικεί την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, "καθώς και ολόκληρου του αντιδημοκρατικού, αυταρχικού θεσμικού πλαισίου που ισχύει σήμερα. Διεκδικεί παράλληλα τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, για τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, για τα διδακτικά βιβλία, για την επαγγελματική εκπαίδευση - κατάρτιση και για τη διοίκηση της εκπαίδευσης σύμφωνα με τους στόχους του εκπαιδευτικού κινήματος".

Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση, κύκλοι της ΔΕΕ τόνιζαν ότι το γεγονός ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του νόμου καθώς και το ότι 20 περίπου ΕΛΜΕ αποφάσισαν 24ωρες και 48ωρες απεργίες, υποδηλώνει μια δυναμική που υπάρχει στον κλάδο η οποία θα ήταν πιο αποτελεσματική αν και η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝεργασία) ήθελε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αποψη της ΔΕΕ είναι ότι δεν αρκεί η ετικέτα της κατάργησης του νόμου, και καλεί τον κλάδο μέσα από τις τοπικές ΕΛΜΕ να πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση της ανατροπής του νόμου.

Οι δάσκαλοι

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μυτιλήνης, η ΔΕΕ σημείωσε σημαντική άνοδο με υπερδιπλασιασμό των ψήφων ενώ κέρδισε μια έδρα. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΔΕΕ 65 ψήφοι και 1 έδρα (από 26 ψήφους και καμία έδρα στις προηγούμενες εκλογές για το ΔΣ), ΠΑΣΚ 138 ψήφοι και 2 έδρες (από 188 και 3 έδρες), ΔΑΚΕ 155 και 3 έδρες (από 132 και 2 έδρες), "Αδέσμευτη Κίνηση" 13 ψήφους (από 30), "Ριζοσπαστική Συσπείρωση" 3 ψήφους και "Κίνηση Αναπληρωτών" 6 ψήφους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ