Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εκσυγχρονιστικός" αυταρχισμός στα σχολεία

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή προς τον υπουργό Παιδείας, με αφορμή τις προσπάθειες διευθυντών νυχτερινών σχολείων της Αθήνας να παρεμποδίσουν την πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών

Επίκαιρη Ερώτηση με αφορμή τα αυξημένα το τελευταίο διάστημα κρούσματα αυταρχισμού στα σχολεία και ιδιαίτερα αυτά που ξεδιπλώθηκαν πριν την πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί διευθυντές σχολείων, προφανώς με άνωθεν εντολές, προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την κινητοποίηση των μαθητών νυχτερινών σχολείων, φτάνοντας στο σημείο να καλέσουν και την Αστυνομία για να συλλάβει μαθητές που διακινούσαν την ανακοίνωση - κάλεσμα του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει στην Επίκαιρη Ερώτηση: "Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, που αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής της πολιτικής, εκδηλώνεται στους πιο διαφορετικούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ετσι, μετά την αντιμετώπιση με τα ΜΑΤ των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, τα "αγροτοδικεία", τις παρακολουθήσεις από αστυνομικούς της δραστηριότητας συνδικαλιστικών οργανώσεων, τη σύλληψη των διαφωνούντων με την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 κτλ., η αυταρχική συμπεριφορά εκδηλώνεται με μαζικό τρόπο και στα σχολεία. Οι διευθυντές - κυρίως των Γυμνασίων, των Λυκείων και Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών - ασκούν μια πραγματική τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών τους, μην επιτρέποντάς τους να ασκήσουν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που τους αναγνωρίζει ο κανονισμός των μαθητικών κοινοτήτων. Φτάνουν, μάλιστα, να παρεμποδίζουν ανοιχτά τη συνδικαλιστική δραστηριότητα των μαθητών, όπως έγινε με την πρόσφατη κινητοποίηση των νυχτερινών μαθητών. Μια σειρά διευθύνσεις (Νυχτερινά Νέας Ιωνίας και Νέου Κόσμου, Νυχτερινά ΤΕΛ Περιστερίου και Νέας Φιλαδέλφειας, 1η ΤΕΣ Σιβιτανιδείου) προσπάθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να παρεμποδίσουν την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι νυχτερινοί μαθητές στις 16 Οκτώβρη".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας αν "η ανοιχτή παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των μαθητών - και μέσω αυτής της κοινωνικοποίησής τους - συνιστά τη νέα "εκσυγχρονιστική" παιδαγωγική αντίληψη της κυβέρνησης".Επίσης, ρωτά, αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά των διευθύνσεων των Νυχτερινών Σχολείων, όπου αυταρχικά επιχειρήθηκε η παρεμπόδιση της κινητοποίησης των νυχτερινών μαθητών, αποτελεί δικιά τους πρωτοβουλία ή είναι αποτέλεσμα εφαρμογής κατευθύνσεων από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τέλος, ο υπουργός ερωτάται, "μήπως αυτή η συμπεριφορά αποτελεί εφαρμογή μέρους των σχεδιασμών της κυβέρνησης που αποσκοπούν αρχικά στην περιθωριοποίηση και στη συνέχεια στην πλήρη κατάργηση των συνδικαλιστικών οργάνων των μαθητών; Αν όχι, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση και ανάπτυξη του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων;".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ