Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
53 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ"
Φωτεινό παράδειγμα η θυσία των "11"

Παλιοί αγωνιστές, αλλά και πολλοί νέοι συμμετείχαν στις 3ήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που έγιναν στο Κερατσίνι. "Απ' τη θυσία τους αντλούμε δύναμη", επισήμανε ο Νίκανδρος Κεπέσης

Συμπληρώθηκαν φέτος 53 χρόνια απ' τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ εναντίον γερμανικών στρατευμάτων στην "Ηλεκτρική" στο Κερατσίνι. Τότε που 11 παλικάρια του ΕΛΑΣ θυσίασαν τη ζωή τους, στην προσπάθεια να μην καταστραφεί από τους Γερμανούς το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος που ηλεκτροδοτούσε την Αθήνα και τον Πειραιά. Ο Δήμος Κερατσινίου, σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ, οργάνωσε τριήμερες εκδηλώσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να τιμήσει τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν.

Την Κυριακή, μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε πορεία από το δημαρχείο Κερατσινίου προς το μνημείο των νεκρών. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πολλοί επιζώντες αγωνιστές συγκεντρώθηκαν έξω απ' το δημαρχείο, αλλά και πολλοί νέοι που θέλησαν να μάθουν από πρώτο χέρι το χρονικό της μάχης. Για πρώτη φορά, μάλιστα, πήραν μέρος στην πορεία σχολεία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, δίνοντας το δικό τους στίγμα στην εκδήλωση.

"ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ", ήταν το σύνθημα που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της πορείας. Οι αγωνιστές, στη συνέχεια, τραγούδησαν αντιστασιακά τραγούδια και η πορεία κατέληξε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων της μάχης.

Αντλούμε δύναμη απ' τη θυσία τους

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μ. Μάλης,εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου. Αρχικά, ο Μ. Μάλης έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στο χρονικό της μάχης της "Ηλεκτρικής": "Τα χαράματα της 13ης του Οκτώβρη, οι Γερμανοί, αφού ανατίναξαν το εργοστάσιο της ΣΕΛΛ, πήραν το δρόμο για το ηλεκτρικό εργοστάσιο. Εκεί, όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Η μάχη κράτησε περίπου δυόμισι ώρες. Την ώρα που η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της, έντεκα ΕΛΑΣίτες έπεφταν νεκροί. Το εργοστάσιο, όμως, τελικά σώθηκε. Αν το εργοστάσιο καταστρεφόταν, όλο το Λεκανοπέδιο θα βυθιζόταν στο σκοτάδι. Το λιμάνι θα υπολειτουργούσε, ενώ δε θα λειτουργούσε ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομός, αλλά και το τραμ που εκτελούσε τη γραμμή Αθήνας - Πειραιά"...

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα γνωστά και άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα και αιτήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. "Εχουν δοθεί παχυλές συντάξεις σε δήθεν αντιστασιακούς, ενώ εμείς εισπράττουμε μαζί με τους εργαζόμενους τις συνέπειες της λιτότητας", επισήμανε. Αναφέρθηκε, τέλος, και στο γνωστό αίτημα του κερατσινιώτικου λαού να κλείσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που μολύνει την περιοχή.

Παρών στην εκδήλωση και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Κεπέσης,ο οποίος τόνισε: "Ηρθαμε να αντλήσουμε δύναμη από τη θυσία τους και να ανανεώσουμε τον όρκο μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή μας". Ο Ν. Κεπέσης επισήμανε ακόμα την ανάγκη να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ κάλεσε τους νέους ν' αγωνιστούν ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Γ. Χάσκας,που χαιρέτισε την εκδήλωση είπε πως θα υποβάλει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να καθιερωθεί η 13η Οκτώβρη, μέρα τοπικής αργίας.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Σ. Κωτσαντής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,οι δήμαρχοι Περάματος, Νίκαιας και Δραπετσώνας, η Ελένη Παπαδοπούλου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Κερατσινίου, η Αχτιδική Επιτροπή Α Πειραιά του ΚΚΕ, οι ΚΟ Κερατσινίου και Περάματος του ΚΚΕ, η ΚΝΕ Κερατσινίου, Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι φορείς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org