Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Παραιτήσεις μετά από... δημοκρατικές πιέσεις

Την παραίτησή του από την προεδρία της Επιτροπής της Βουλής επί Οικονομικών Υποθέσεων κατέθεσε χτες το βράδυ στον Απ. Κακλαμάνη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Δαμιανίδης. Της απόφασης του βουλευτή προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με αφορμή την εκλογή του στη συγκεκριμένη θέση παρά και ενάντια στις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στη χτεσινή πρωινή ψηφοφορία, αν και ο εκλεκτός της καθοδήγησης του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γ. Διαμαντίδης, τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν με το μέρος του Γ. Δαμιανίδη.

Μια μέρα πριν, ανάλογη εξέλιξη είχε η εκλογή προέδρου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρά την υπόδειξη της κυβέρνησης για εκλογή του Κ. Παπούλια, τελικά τη θέση κατέλαβε ο Λ. Βερυβάκης. Καλούμενος να σχολιάσει τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωνε ότι "ουδέν πρόβλημα" για την κυβέρνηση δε συνιστά η εκλογή των Λ. Βερυβάκη και Χ. Δαμιανίδη... Μάλιστα, όπως υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ "δεν υπέδειξε" κανέναν βουλευτή για την κατάληψη των παραπάνω θέσεων. Οταν ο Δ. Ρέππας ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο Λ. Βερυβάκης έχει συχνά εκφράσει τη διαφωνία του με την κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν την τακτική στα ελληνοτουρκικά και πώς κρίνει, υπ' αυτό το δεδομένο, την εκλογή του Λ. Βερυβάκη, εμφανίστηκε ενωτικός: "Ασφαλώς αυτό δε μας προβληματίζει γιατί ο κ. Βερυβάκης είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και... έχει αποδείξει ότι είναι βουλευτής ο οποίος στηρίζει πάντοτε το κυβερνητικό έργο".

Πάντως, η περίπου... ειδυλλιακή εικόνα που θέλησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά πραγματική είναι. Και αυτό διότι την ίδια ώρα ο Α. Δαμιανίδης κλήθηκε σε απολογία (προφανώς με εντολή Σημίτη) ενώπιον των Στ. Μανίκα και Γ. Σουλαδάκη, τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ που έχουν οριστεί ως σύνδεσμος του κόμματος με την ΚΟ.Η κατηγορία που τον βάρυνε ήταν ότι δεν ακολούθησε την εσωκομματική απόφαση για υποστήριξη του κ. Διαμαντίδη στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στην επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, αρμόδιοι της Χαρ. Τρικούπη δεν απέκλειαν μέχρι και παραπομπή του βουλευτή στο Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο βουλευτή είχαν ως συνέπεια την υποβολή της παραιτήσεώς του στον πρόεδρο της Βουλής.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν λίγες μόλις ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που εκτός από την επίδειξη της ηγεμονίας Σημίτη, συνοδεύτηκε από πρωθυπουργικούς όρκους πίστης στη δημοκρατία και στην ανεξαρτησία των βουλευτών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ