Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σε ρόλο υποκαταστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Τη μετατροπή της Τράπεζας της Ελλάδας σε υποκατάστημα της υπό ίδρυση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο, απόρροια των δεσμών που προκύπτουν από τη συμφωνία του Μάαστριχτ, συνάντησε τη στήριξη της ΝΔ ενώ ο ΣΥΝ, που έχει ψηφίσει τη συμφωνία του Μάαστριχτ, αρκέστηκε σε "εποικοδομητικές" παρατηρήσεις επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών το οποίο άλλωστε είχε και ενεργό ανάμειξη στην κατάρτισή του. Οπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελεί "αναπόσπαστο μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών" και μετά την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ ως εθνικού νομίσματος, η Τράπεζα της Ελλάδος "θα ενεργεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Η χώρα μας εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τονίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι ένα απλό υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας το οποίο θα εκτελεί τις εντολές προς όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Περιορίζεται, συνέχισε, η ανεξαρτησία της χώρας και εκχωρείται στα ξένα κέντρα και το τελευταίο εργαλείο στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Ο λαός μας, τόνισε, γνώρισε πολύ καλά τα τελευταία πέντε χρόνια τι σημαίνει Μάαστριχτ καθώς είδε ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούνται. Τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές επέβαλαν πανευρωπαϊκά τη μονόπλευρη λιτότητα με τη στήριξη όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ. Συνεχίζουν δε με αμείωτο ρυθμό την αντιλαϊκή τους επέλαση όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία του Αμστερνταμ και το περιβόητο σύμφωνο σταθερότητας.

Αυτό που απαιτείται, κατέληξε ο Αχ. Κανταρτζής, είναι ο εθνικός σχεδιασμός για την οικονομία που θα παίρνει υπόψη του τις ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων με μοχλό τον δημόσιο τομέα και την Τράπεζα της Ελλάδος με αποφασιστικές αρμοδιότητες απεγκλωβισμένη από τον ασφυκτικό έλεγχο του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εναντίον του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ δηλώνοντας ότι εκτός των άλλων τίθεται και ζήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ