Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκποιήσεις και... "λιγότερο κράτος"

Πλούσιο είναι το έργο της κυβέρνησης και στην πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που ακούει στο όνομα ιδιωτικοποιήσεις - αποκρατικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις. Πέρσι, ο πρωθυπουργός έλεγε ότι "θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκρατικοποίησης", χωρίς να κρύψει μάλιστα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνοδευτούν και με απολύσεις εργαζομένων.

Το κυβερνητικό "έργο" για την επιβολή του "λιγότερου κράτους" και με την πώληση ολόκληρου ή μέρους του μετοχικού κεφαλαίου κερδοφόρων κρατικών ή ελεγχόμενων από το δημόσιο επιχειρήσεων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου (είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ) για την είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις στους ιδιώτες. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση εξαιρεί από τις επιδοτήσεις τη ΔΕΗ!
  • Τις συμβάσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ξένων πολυεθνικών, με τις οποίες παραχωρεί το δικαίωμα έρευνας πετρελαίου και άλλων υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, όπου κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί εθνικό πλούτο.
  • Τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, στη σύμβαση για το έργο του φυσικού αερίου, που επέτρεψαν στους Ρώσους και τον Κοπελούζο να ελέγχουν από καλύτερες θέσεις το έργο και τα οφέλη που θα προκύψουν απ' αυτό, καθώς επίσης και την εμμονή της κυβέρνησης να αναθέσει την κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Φλώρινα, στον Κοπελούζο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν - ακόμη και σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - οι σκανδαλώδεις όροι της σύμβασης.
  • Το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ταβουλάρη και μάλιστα με "προίκα" ύψους πάνω από 10 δισ. δραχμές (με την αναθεώρηση του τιμήματος σύμβασης για τα αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού). Την περασμένη Τετάρτη κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση, παρά το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης που είχε σημειωθεί όταν η ΝΔ ξεπούλησε τα Ναυπηγεία στον Περατικό και εκείνος τα επέστρεψε σαν στυμμένη λεμονόκουπα και καταχρεωμένα στο κράτος.
  • Προχώρησε στο κλείσιμο της ΑΕΒΑΛ (μονάδα παραγωγής λιπασμάτων), οδήγησε σε πλήρη μαρασμό την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και προωθεί τη διάλυση του ΟΑΕ με την ιδιωτικοποίηση των εταιριών ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ και "Βωξίτες Ελευσίνας", αλλά και της ΛΑΡΚΟ, που βρίσκονται κάτω από την "ομπρέλα" του ΟΑΕ.
  • Συνέχισε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, με την πώληση και δεύτερου πακέτου μετοχών του Οργανισμού - σήμερα το 25% των μετοχών του ΟΤΕ είναι σε ιδιώτες- ενώ σχεδιάζεται για το 1998 και η πώληση τρίτου πακέτου.
  • Προχώρησε στη διενέργεια δεύτερου διαγωνισμού - μετά την αποτυχία του πρώτου - για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την πρώτη φορά και όπως όλα δείχνουν την τράπεζα θα αποκτήσει η Τράπεζα Πειραιώς, πίσω από την οποία βρίσκονται επιχειρηματίες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στα σκαριά βρίσκεται η πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και μεγάλου πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
  • Εφερε και ψήφισε στη Βουλή ειδικό νόμο, με τον οποίο επιτρέπει την ίδρυση... ιδιωτικών βιομηχανικών περιοχών, με την παραχώρηση εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες!

Με το κυβερνητικό έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων συνδέεται και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης απέναντι σε όσους αντιδρούσαν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιπαρέθεσε στους κατοίκους της Χαλκιδικής - που αντιδρούσαν στην εμμονή της κυβέρνησης να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού της Κασσάνδρας στην πολυεθνική εταιρία TVX GOLD - τα ΜΑΤ!

Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη προτίθεται να συνεχίσει το 1998 με μεγαλύτερη ένταση την υλοποίηση του... θεάρεστου έργου των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που εξάγγειλε από το μακρινό Χονγκ - Κονγκ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίας μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ προανάγγειλε την ιδιωτικοποίηση 12 κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ