Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ"
Η "δημοκρατία" της ... Μπούντεσμπανκ

Η κυβέρνηση του ..."επανιδρυόμενου" ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με συνέπεια, σε όλο το μέτωπο του αστικού θεσμικού εποικοδομήματος, τον αυταρχικό δρόμο που υπαγορεύει η αντιδραστική πολιτική της στην οικονομία, στα εξωτερικά θέματα, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική. Είναι αυταπόδεικτο ότι η υποταγή στον ευρω-ατλαντισμό και στην "παγκόσμια μπότα" των πολυεθνικών, δεν μπορεί να επιβληθεί, παρά μόνο μέσα από τη θωράκιση του κράτους, με επιπλέον μέτρα και μηχανισμούς καταναγκασμού. Ταυτόχρονα, η εξυπηρέτηση των στόχων αυτής της πολιτικής είναι σύμφυτη με μεθοδεύσεις απογείωσης, είτε της φαιάς, είτε της τρομολαγνικής προπαγάνδας.

Ο ..."δερβέναγας"
λέγεται "Καποδίστριας"

Μια από τις "στρατηγικές" επιδιώξεις για την αντιδραστικοποίηση του αστικού θεσμικού οπλοστασίου, ακούει στο όνομα "Καποδίστριας". Η κυβέρνηση, με βασικό της ...επιχείρημα το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", δηλώνει αποφασισμένη να διαλύσει χιλιάδες κοινότητες και δήμους της χώρας. Το γιατί δε σχετίζεται με τα περί "εκσυγχρονισμού" φληναφήματα, που επαναλαμβάνουν οι παρά τον Παπαδόπουλου καθήμενοι, στις καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου. Το πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για την ύπαιθρο και για την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι φανερό από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αγρότες και από το πόσο ...εξυπηρετική είναι απέναντι στα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Ο "Καποδίστριας" αποτελεί, στην πραγματικότητα, το προστατευτικό "φρούριο", που θέλει να χτίσει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, ώστε επάνω του να "σκάει το κύμα" της λαϊκής δυσαρέσκειας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η κεντρική εξουσία. Μια εξουσία που ενώ θα χρησιμοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση - με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς - ως μεταπράτη των αποφάσεών της, για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, ένταση της φοροαφαίμαξης και επιτάχυνση υλοποίησης των ευρωενωσιακών συνταγών περιθωριοποίησης, η ίδια θα εμφανίζεται σαν ...αμέτοχη. Κάτι σαν το "εγώ απλώς προήδρευα" του Α. Παπανδρέου...

Γι' αυτό το σχεδιασμό της, κάθε άλλο παρά δάφνες πρωτοτυπίας διεκδικεί η κυβέρνηση. Η τελευταία ακολουθεί την πεπατημένη τακτική, όπως εφαρμόστηκε σε μια πλειάδα καπιταλιστικών χωρών, όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή η συνταγή της προστασίας του καπιταλιστικού κράτους από τα "τοπικά καπιταλιστικά όργανα" της περιφέρειας. Αυτός ο ιδιότυπος "κοτζαμπασισμός", φυσικά, και δε λαμβάνει υπόψη του ούτε την ιστορία, ούτε τις ιδιαιτερότητες, ούτε τις πραγματικές ανάγκες για συνενώσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, που δε συμπίπτουν με τα συμφέροντα του κεντρικού "δερβέναγα".

Αυταρχισμός
χωρίς όριο

Η αντίληψη για τη στιβαρή "ανασυγκρότηση" του καπιταλισμού στην Ελλάδα, ώστε να "συγκλίνει" με τα κριτήρια της ...Μπούντεσμπανκ, διαπνέει όλη τη φιλοσοφία της κυβερνητικής διαχείρισης. Βέβαια, εδώ δε φτάσαμε ακόμα σε νόμους που απαγορεύουν στους κομμουνιστές να προσλαμβάνονται στο δημόσιο, όπως συμβαίνει στη χώρα του κ. Κολ. Ομως, πού ξέρεις από τον "εκσυγχρονισμό" του "κοινωνικού φραγγελίου" και της δολιοφθοράς κατά των τρακτέρ... Τα δείγματα "δημοκρατικότητας", που έχει παράσχει μέχρι τώρα, βεβαιώνουν ότι ακόμα είμαστε στην αρχή. Ο κατάλογος είναι μακρύς:

  • Ο ίδιος ο Σημίτης, λίγα 24ωρα μετά την απόφαση να συνεχιστεί η ομηρία των Αλβανών λαθρομεταναστών και την απόφαση για απαλλαγή των εφοπλιστών από την υποχρέωση ασφάλισης των αλλοδαπών στα καράβια τους, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι ακολουθεί "παράλληλη πορεία" με τον Λεπέν! Είχε προηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, που απειλούσε ότι μπορεί να ξανάρθει κανένας "κεντρώος" Βενιζέλος και να επαναφέρει το αντικομμουνιστικό "ιδιώνυμο" και το νόμο 509!

Προς το παρόν, έχουμε περιοριστεί σε αποστολή εξωδίκων προς τον "Ριζοσπάστη", με τα οποία του ζητήθηκε από τον Γιαννόπουλο να κάνει δήλωση αποκήρυξης των λαϊκών κινητοποιήσεων (!), σε υποδείξεις από τον ίδιο προς εισαγγελείς να επέμβουν κατά δημοσιογράφων που τάσσονταν υπέρ των αγροτών (!) και σε διώξεις κατά δημοσιογράφων με την κατηγορία της "κατασκοπίας" (!), επειδή κάνουν τη δουλιά τους.

  • Ομως η κυβέρνηση, εκτός από λόγια, προχωρά και σε πράξεις. Ετσι, έφτασε στο σημείο να ανασύρει χουντικούς νόμους (!) για να απαγορεύσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εφτασε στο έσχατο όριο της ποινικοποίησης της κοινωνικής ζωής, μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντο αγροτοδικείο. Εφτασε σε αυταρχική επίδειξη "Ολυμπιακών" προδιαγραφών, συλλαμβάνοντας και καταδικάζοντας πολίτες, επειδή διαφωνούν με την ανάληψη της Ολυμπιάδας! Και όλα αυτά, σε μια εποχή που έχει εισάγει την επιχειρηματολογία του "εσείς δε δικαιούστε να ομιλείτε"... Οποιος, δε, μιλά - είτε εντός είτε εκτός ΠΑΣΟΚ - "φωτογραφίζεται" με τόσο κολακευτικούς χαρακτηρισμούς, που, από τα "είστε αντικοινωνικά στοιχεία"..., περνούν από τα "είστε μπαταχτσήδες" και καταλήγουν στα υπονοούμενα περί ...αντεθνικής δράσης!
  • Στα παραπάνω, θα ήταν λάθος να μην μνημονεύονταν οι νόμοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους όποιος απεργός δε συμμορφώνεται "προς τας υποδείξεις", θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και ενός έτους! Εκεί, δε, που η κυβέρνηση ξεπέρασε και τον εαυτό της, ήταν το κοινοβουλευτική πραξικόπημα κύρωσης της Σένγκεν. Η κυβέρνηση του "νέου" ύφους και ήθους κατακύρωσε μια συνθήκη, που άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χωρίς η τελευταία να έχει λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στη Βουλή!

Θα το επαναλάβουμε: Οταν μια κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του "κοινωνικού εμφυλίου" για να επιβάλει την πολιτική της, μπορεί να φτάσει ακόμα χαμηλότερα στον κατήφορο του αυταρχισμού.

Αντιλαϊκός
μονόλογος

Μια συνεπής με την αντιλαϊκότητά της κυβέρνηση επιβάλλεται να επιδεικνύει "εργατικότητα" και στον τομέα του αποπροσανατολισμού. Τούτη, δε, η κυβέρνηση πλασάρει στη συσκευασία του "δυο σε ένα", τόσο την απάτη, όσο και την ιδεολογική χειραγώγηση της συνενοχής. Εμβλημά της είναι ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος".

Οι εξουσιαστές που απειλούν και τρομοκρατούν το λαό με διατάγματα του τύπου "υποταγή στην ΟΝΕ ή θα καταστραφείτε", αυτοπροσδιορίζονται ως "δημοκράτες" και "λάτρεις του διαλόγου"... Είναι οι ίδιοι που διά στόματος πρωθυπουργού, στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ...αποφάσισαν ότι"ο αντίθετος λόγος, από όπου κι αν προέρχεται, είναι λόγος χωρίς πρόταση, χωρίς προοπτική".

Αφού, λοιπόν, έχουν προαποφασίσει την κατάργηση του 8ώρου και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αφού έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους για ανατροπή κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας, αφού ρίχνουν την κοινωνική ασφάλιση στον Προκρούστη της Κομισιόν, αφού προωθούν τη χαμοζωή του "απασχολήσιμου", μετά προσκαλούν τα θύματά τους να συμπράξουν στον αφανισμό τους!

Αυτός είναι ο "κοινωνικός διάλογος" του "εκσυγχρονισμού", με τον οποίο οι κυβερνώντες, σε αγαστή συνεργασία με τους βιομηχάνους και τις μαριονέτες τους, θέλουν να σύρουν τους εργάτες, τους συνταξιούχους, τους άνεργους. Πρόκειται για τον άθλιο μονόλογο μιας πολιτικής που έχει ανάγκη από άλλοθι και συνενόχους, που αναζητά τη συγκατάβαση, και τη συναίνεση των "εξανδραποδίσιμων" για τον εξανδραποδισμό τους!

Μια από τις "στρατηγικές" επιδιώξεις, για την αντιδραστικοποίηση του αστικού θεσμικού οπλοστασίου, ακούει στο όνομα "Καποδίστριας". Η κυβέρνηση, με βασικό της ...επιχείρημα το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", δηλώνει αποφασισμένη να διαλύσει χιλιάδες κοινότητες και δήμους της χώρας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ