Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσιονομική πολιτική για "έχοντες και κατέχοντες"

Στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, που έχει να κάνει με την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, η κυβέρνηση κινήθηκε στην πεπατημένη. Ο Κ. Σημίτης δεν είχε κρύψει τις προθέσεις της κυβέρνησής του να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Στα πλαίσια αυτά, είχε υποσχεθεί να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες "στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, με μέτρα, όπως η "αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου", η "περιστολή της σπατάλης του δημοσίου" και, ταυτόχρονα, να αυξήσει τα έσοδα, με την "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας", την κατάργηση των φοροαπαλλαγών κλπ. Τα παραπάνω μέτρα, μας διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός, θίγουν μόνο τους "έχοντες και κατέχοντες" και όχι τους οικονομικά αδύνατους.

Η εμπειρία του δωδεκάμηνου, που πέρασε, απέδειξε πως πίσω από τον όρο "μείωση των κρατικών δαπανών στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας", περιστολή της "σπατάλης του δημοσίου" κλπ., κρύβονταν η επιβολή του "λιγότερου κράτους", που αξίωναν οι βιομήχανοι και το μεγάλο κεφάλαιο, με την παραπέρα περικοπή των δαπανών του κράτους για κοινωνικούς σκοπούς, οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ή στρατηγικής σημασίας κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και γενικότερα η εκποίηση της δημόσιας, κινητής και ακίνητης, περιουσίας του δημοσίου. Οπως, επίσης, αποδείχτηκε ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα άλλα μέτρα φορολογικής πολιτικής που θεσπίστηκαν στο δωδεκάμηνο που πέρασε, θίγουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά όχι τους πραγματικά μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες.

Οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις, για "δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών", αποδείχτηκαν στην ουσία κάλπικες, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη:

  • Δεν τιμαριθμοποίησε τη φορολογική κλίμακα - για μια ακόμη χρονιά - με συνέπεια την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων. Ετσι, με μικρές - αλλά κάτω από τον πληθωρισμό - ονομαστικές αυξήσεις των εισοδημάτων τους, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και άλλοι φορολογούμενοι με μικρά και μεσαία εισοδήματος κλήθηκαν να πληρώσουν τσουχτερές αυξήσεις φόρων. Τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 1996, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, καιδείχνουν ότι η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων στα κρατικά έσοδα από τη φορολογία προσωπικών εισοδημάτων αυξήθηκε κι άλλο (ξεπέρασε το 61%), αποκαλύπτουν ότι το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα έγινε ακόμη πιο φορομπηχτικό και πιο αντιλαϊκό.
  • Επέβαλε τσουχτερές αυξήσεις, τόσο στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, όσο και στα τεκμήρια διαβίωσης - οχημάτων.
  • Αύξησε πολύ πάνω από τον πληθωρισμό και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (τσιγάρων - ποτών και καυσίμων).
  • Ψήφισε το νόμο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, με τον οποίο καταργήθηκαν, ήδη, μια σειρά φοροαπαλλαγές των μισθωτών, των συνταξιούχων και άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων, όμως, διατηρήθηκαν ή και βελτιώθηκαν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών, με το επιχείρημα ότι αυτές είναι "αναπτυξιακές" και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
  • Συνέχισε την πολιτική "του λιγότερου κράτους" - που αξιώνουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ.) - με τη μείωση των επιχορηγήσεων και άλλων κονδυλίων για κοινωνικούς σκοπούς, όπως επίσης συνέχισε την πλήρη κατάργηση των επιχορηγήσεων σε κάποιους κοινωνικούς φορείς.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη, όχι απλά συνέχισε να εφαρμόζει την πολιτική που κινείται στη λογική του "εισπράττω τα πολλά από τους πολλούς και φτωχούς και τα ξαναμοιράζω στους λίγους και πλούσιους", αλλά και "βελτίωσε" αυτή την πολιτική με μια σειρά νέα δημοσιονομικά μέτρα, με το επιχείρημα ότι αποτελεί "εθνική προτεραιότητα" η αντιμετώπιση του "δημοσιονομικού προβλήματος".Αδιάψευστος μάρτυρας, τα μέτρα που πάρθηκαν και η πραγματικότητα, που βεβαιώνει ότι στο δωδεκάμηνο που πέρασε έγινε ακόμη πιο άδικη η αναδιανομή των εισοδημάτων με τη βίαια μεταφορά εισοδημάτων από τις τσέπες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεισοδηματιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης(2006-10-10 00:00:00.0)
Πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι(2006-01-15 00:00:00.0)
Πληρώσαμε επιπλέον φόρους 1 τρισ. δραχμές(2001-12-15 00:00:00.0)
Το 13,4% "έπιασαν" τα έσοδα(1998-01-21 00:00:00.0)
Οι φοροαπαλλαγές(1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ