Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχέσεις εξάρτησης

Δυο ταινίες του Τζόζεφ Λόουζι αποσπούν το ενδιαφέρον του τηλεθεατή απόψε. Η πρώτη, η κοινωνική ταινία του 1973 "Το κουκλόσπιτο", θα παρουσιαστεί από την ΕΤ-1 στις 23.10. Πρόκειται για μια αριστουργηματική κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου έργου του Ιψεν, που αφηγείται την περιπέτεια μιας γυναίκας, που αργά, αλλά σταθερά, συνειδητοποιεί ότι ο άνδρας της δεν την αγαπά ουσιαστικά. Αλλά μέσα στην "παγερή" του συζυγική αγάπη, υπάρχει μια σοβινιστική υπεροψία που τον κάνει να τη μεταχειρίζεται σαν ένα αντικείμενο. Παρόλο που η εποχή δεν επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις, η γυναίκα αυτή, που στην αρχή απελπίζεται, αποφασίζει να επαναστατήσει και να τον εγκαταλείψει. Η Τζέιν Φόντα δίνει ρεσιτάλ ερμηνεία. Πλάι της ο Τρέβορ Χάουαρντ.

Από την ΕΤ-1 στη 01.00 "Ο υπηρέτης".Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυνατή, συγκλονιστική ταινία που αναστάτωσε το κοινό το 1963, όταν, δηλαδή, πρωτοπαίχτηκε. Η ιστορία αφηγείται την περιπέτεια του γοητευτικού αριστοκράτη που έχει τόσο παθητικό χαρακτήρα που υποκύπτει στη διαβρωτική και διεφθαρμένη επιρροή του υπηρέτη του και από "κύριος" μετατρέπεται σε υποτελή. Μια σχέση παράξενη, παρακμιακή, εξαρτημένη και νοσηρή αναπτύσσεται ανάμεσα σ' αυτούς τους δυο άνδρες, που αντιστρέφουν τους ρόλους τους και το θύμα γίνεται με μεγάλη ευκολία θύτης. Με τον Ντερκ Μπόγκαρτ και τον Τζέιμς Φοξ.

Από την ΕΤ-2 στις 17.30 "Η περιπέτεια ενός Ρώσου στο Λονδίνο" του Αντονι Ασκουιθ, με τον Λόρενς Ολιβιέ. Ο Ιβάν Ντιμετρίεβιτς Κουζέντσοφ, ένας νεαρός Ρώσος μηχανικός, που έχει κατασκευάσει ένα νέο τύπο προπέλας για παγοθραυστικά φτάνει στη Βρετανία το 1939 - μερικούς μήνες πριν από την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νέος άνδρας, μαζί με την ξανθή παρουσία του, φέρνει μαζί του και τις αντιλήψεις της πατρίδας του. Με τον Λόρενς Ολιβιέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ