Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η πνευματική Κύπρος

Μια κορυφαία μορφή των Κυπριακών Γραμμάτων, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ευγενία Παλαιολόγου - Πετρώνδα "έφυγε" προχθές και κηδεύτηκε χθες στη Λευκωσία, κάνοντας φτωχότερη την πνευματική Κύπρο. Η Ε. Παλαιολόγου- Πετρώνδα με την αγωνιστική, εκπαιδευτική και συγγραφική της δραστηριότητα συνέβαλε στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς αγωνίστηκε με συνέπεια και για την υπεράσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Γεννημένη το 1911 στο Κάιρο (ο πατέρας της ήταν Θρακιώτης), σπούδασε στο"Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας", στο Αρσάκειο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικά). Εκανε μεταπτυχιακά στη Σορβόνη, στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Παρισιού και στο Διεθνές Κέντρο Παιδαγωγικών Μελετών της Σεβρ(Γαλλία). Ασχολήθηκε με όλα τα είδη γραπτού λόγου (πάνω από 40 βιβλία), ενώ πολύ σημαντική είναι η κατάθεσή της στην παιδική λογοτεχνία. Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ το μυθιστόρημά της"Στη χώρα των Φαραώ" τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πάντοβας σαν ένα από τα καλύτερα βιβλία για νέους. Πολλά βιβλία της για παιδιά τιμήθηκαν με το Α Βραβείο του υπουργείου Παιδείας Κύπρου. Πολλά ήταν τα προοδευτικά σχολεία, που ίδρυσε στην Αλεξάνδρεια και πολλές οι συνεργασίες της με εφημερίδες και περιοδικά της Αλεξάνδρειας και της Κύπρου.

Σύζυγος του Κυπρίου καθηγητή και λογοτέχνη Χρήστου Πετρώνδα, από το '60 ζούσε στη Λευκωσία. Ηταν μέλος της ΕΕΛ, της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου, του κυπριακού "Πεν κλαμπ", του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, της Παγκύπριας Σχολής Γονέων. Συνεργάστηκε χρόνια με το "ΡΙΚ", ενώ πλήθος μελετών και άρθρων της δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Συνεργάστηκε με τα κυπριακά περιοδικά "Χαραυγή", "Φιλελεύθερος", "Νέα", "Νέα Εποχή". Από το 1942 ήταν μέλος του ΚΚΕ, στην Αλεξάνδρεια, και από το 1960 του ΑΚΕΛ, το οποίο χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου της "Οίκος υψηλής ραπτικής".

"Στη μνήμη μου", ανέφερε πληροφορούμενη το θάνατο της Ε. Παλαιολόγου - Πετρώνδα η συγγραφέας Ελένη Βοϊσκου,"θα μείνει πάντα νέα, ωραία, δημιουργική, δυναμική, με φλόγα ποιητική και αγωνιστική. Η Ευγενία με την ευγένεια και το ήθος της ήταν φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους. Ανιδιοτελής, με τα γραφτά της προωθούσε έργα άλλων. Ακάματη, στάθηκε πάντα στις επάλξεις, με την κοινωνική της συμβολή.Η λογοτεχνική και παιδαγωγική της εργασία, ποσοτική και ποιοτική, περιμένει την αντάξια αξιολόγησή της. Στον αγαπημένο της σύντροφο, τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Χρ. Πετρώνδα, συλλυπητήρια από τα βάθη της καρδιάς μου".

  • Τη θλίψη του για το θάνατο της λογοτέχνιδας εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2011-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-07-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-05-07 00:00:00.0)
Ποιητική βραδιά στη Μακρινίτσα(1998-08-12 00:00:00.0)
Λογοτεχνικό "σημείο"(1997-05-31 00:00:00.0)
Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Συνέδριο(1996-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ