Σάββατο 15 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (ΔΕΚΟ)
Σχέδιο "εκσυγχρονισμού" με αντιλαϊκά μέτρα

Θεσμικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ, με στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και "στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων", σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας, απολύσεις "υπεράριθμου" προσωπικού κλπ.

Δέσμη νέων μέτρων, με αλλαγές στο ισχύον καθεστώς λειτουργίας των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που πλήττουν τόσο τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ όσο και το κοινωνικό σύνολο, έχει επεξεργαστεί και ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από το "σχέδιο πορίσματος για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", που επεξεργάστηκε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Από το σχέδιο αυτό, προκύπτει με σαφήνεια, ότι η κυβέρνηση αναζητά το "θεσμικό εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", με μια σειρά μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση του "λιγότερου κράτους" και του καπιταλιστικού "νοικοκυρέματος", όπως μέτρα που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στις σχεδιαζόμενες θεσμικές αλλαγές και μέτρα, το σχέδιο προβλέπει την ένταση των προσπαθειών για μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση, απολύσεις "υπεράριθμου" προσωπικού, εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής ίδιας με εκείνη που εφαρμόζεται στους δημοσίους υπαλλήλους, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, με στόχο την "ένταξη της πολιτικής των ΔΕΚΟ στην προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας"...

Στο σχέδιο πορίσματος γίνεται μια διάκριση των ΔΕΚΟ σε τομείς:

  • "Στρατηγικής σημασίας" (αναφέρονται η ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, πιστωτικό σύστημα και άμυνα).
  • "Φυσικά μονοπώλια" (ύδρευση, αποχέτευση, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών υπηρεσιών και σιδηρόδρομοι).
  • Με "σημαντικές εξωτερικές οικονομίες" (αστικές συγκοινωνίες και υποδομές τριτογενούς τομέα).
  • "Σύγχρονης τεχνολογίας".

Στο σχέδιο εργασίας αναγνωρίζεται ότι οι ΔΕΚΟ, παρά τα πολλαπλά προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας, έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο και αποτελούν ένα βασικότατο μοχλό ανάπτυξης της χώρας καθώς επίσης και ο σημαντικός τους ρόλος στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, που έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο όνομα μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, για να ακολουθήσει η αυτοκριτική της κυβέρνησης,πως και στην Ελλάδα έγιναν "ορισμένες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης", αλλά "έγιναν χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα"!

Φτάνοντας στο "διά ταύτα", οι συντάκτες του σχεδίου για τον "θεσμικό εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", διαπιστώνουν ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι αρκετά εκτεταμένος (! ) για να υποστηρίξουν στη συνέχεια ότι θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά, κυρίως με την εκχώρηση σε ιδιώτες βιομηχανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σήμερα υπό δημόσιο έλεγχο (ΟΑΕ, θυγατρικές τραπεζών, κλπ.), "οι οποίες δεν έχουν στρατηγικό χαρακτήρα".

Παραθέτοντας στη συνέχεια το πλαίσιο προτάσεων και τις θεσμικές αλλαγές για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ, οι συντάκτες του σχεδίου, που εκφράζουν τις θέσεις της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων προτείνουν:

  • Να ενταχθούν στην πολιτική "σταθεροποίησης" που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο σύνολο της οικονομίας.
  • Να ενισχυθεί ο "ανταγωνισμός" τους, με τη "συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, σε σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες κλπ.". Δηλαδή να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ, η ΔΕΠ και άλλες επιχειρήσεις, στρατηγικής σημασίας, που είναι κερδοφόρες και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το μεγάλο, ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.
  • Να αναζητηθεί η βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, μέσω της εισαγωγής σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και αύξησης της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας. Δηλαδή να επιδιωχθεί η αύξηση των κερδών τους ή η μείωση των ζημιών τους, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Να υπάρξει σαφής καθορισμός των σχέσεων κράτους - ΔΕΚΟ με τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου εποπτείας και παρακολούθησης, που θα περιλαμβάνει: α) Την αξιοκρατική επιλογή των διοικήσεων, με διακομματικές διαδικασίες, που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν. β) Την κατάρτιση Επιχειρησιακών Σχεδίων από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, τα οποία θα έχουν διάρκεια από 3 μέχρι 5 χρόνια, αλλά θα βασίζονται στους κυβερνητικούς στόχους. Η κυβέρνηση θα διορίζει τα μέλη του ΔΣ (εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που θα εκλέγονται από τα σωματεία και δε θα πρέπει να έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα) και το διευθύνοντα σύμβουλο.

Τα Συμβόλαια Διαχείρισης, που θα καταρτίζονται από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, θα πρέπει να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των δαπανών που οφείλονται στην κοινωνική και περιφερειακή πολιτική, στην υλοποίηση των στόχων τιμολογιακής, χρηματοοικονομικής πολιτικής και πολιτικής προσωπικού κλπ.

Ακόμη προτείνονται δείκτες αξιοποίησης προσωπικού, παροχής υπηρεσιών, παρακολούθηση της πορείας των ΔΕΚΟ συνολικά και κυρώσεις ή χρηματική επιβράβευση (μπόνους) στις διοικήσεις, συμβούλια πελατών - καταναλωτών κλπ. Επίσης, προτείνεται: Να τροποποιηθεί ο ρόλος και η λειτουργία του ΔΣ και του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Επιχείρησης, ώστε το ΔΣ να μπορεί από μόνο του να αποφασίζει για τρέχουσες προμήθειες ύψους πάνω από 1 δισ. δραχμές, από το Συμβούλιο διεύθυνσης γενικών διευθυντών. Η πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων καθώς και η δημιουργία ομάδας στελεχών του ΥΠΕΘΟ που θα αναλάβει το συντονισμό της όλης προσπάθειας για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ καθώς και την παρακολούθηση και τον έλεγχο των διοικήσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό των ΔΕΚΟ, προτείνεται: α) Να συνδεθεί η εισοδηματική πολιτική των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με εκείνη που ισχύει για τους δημόσιους υπάλληλους και να καθορίζεται ετήσιο πλαφόν στις δαπάνες μισθοδοσίας των ΔΕΚΟ. β) Να συνδεθούν οι αμοιβές με την παραγωγικότητα. γ) Να γίνει σταδιακή μείωση του υπεράριθμου προσωπικού καθώς και να αξιοποιηθούν συστήματα εθελούσιας εξόδου.

Λ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Λουκέτο" στην Πεντέλη(1998-06-13 00:00:00.0)
Αρχαιρεσίες υπό το καθεστώς εκβιασμών(1998-04-24 00:00:00.0)
Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει(1998-04-23 00:00:00.0)
Σειρά παίρνουν οι ΗΣΑΠ!(1998-04-09 00:00:00.0)
Απεργίες από Τρίτη για τη μετοχοποίηση(1996-02-09 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονισμένη" εκποίηση των ΔΕΚΟ(1996-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ