Σάββατο 15 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Συστάσεις του υπουργείου προς τους καταναλωτές
  • Με αφορμή τις υπόνοιες για λαθραία εισαγωγή αρνιών και διοχέτευσή τους στην αγορά ως ντόπιων, το υπουργείο Γεωργίας διευκρινίζει τη νόμιμη διαδικασία διακίνησης εισαγόμενων αρνιών
  • Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου κάνει συστάσεις στους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέχουν πριν αγοράσουν παιδικά παιχνίδια

Εντείνονται οι φόβοι για εμφάνιση κερδοσκοπικών φαινομένων στην πασχαλινή αγορά και μέσω της διοχέτευσης εισαγόμενων αρνιών ως εγχώριων στην κατανάλωση, όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα. Ηδη, ο υφυπουργός Εμπορίου Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης,σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για λαθραία εισαγωγή αρνιών από τη Βουλγαρία, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά σαν ντόπια. Για το θέμα αυτό, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με τις εισαγωγές αρνιών από τη Βουλγαρία. Να ξεκαθαρίσουμε, ότι οι διευκρινίσεις αυτές αφορούν τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται, η οποία, ωστόσο, δεν αποκλείει τις περιπτώσεις παρανομιών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή:

  • Για το 1995 χορηγήθηκαν 24 άδειες σε εισαγωγείς για την εισαγωγή συνολικά 450 τόνων σφαγίων από τη Βουλγαρία.
  • Τα εισαγόμενα ζώα και σφάγια ελέγχονται στους συνοριακούς σταθμούς κτηνιατρικού ελέγχου, σύμφωνα με τις κοινοτικές υγειονομικές διατάξεις και επιτρέπεται η εισαγωγή τους μόνο εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως σ' αυτές.
  • Μετά την εισαγωγή τους στη χώρα τα ζώα παρακολουθούνται συνεχώς από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να εξασφαλιστεί η σφαγή τους σε ελεγχόμενα σφαγεία από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Τα σφάγια σφραγίζονται τόσο με σφραγίδα καταλληλότητας και ποιότητας όσο και με σφραγίδα ενδεικτική της προέλευσής τους που είναι πράσινου χρώματος, σε αντίθεση με τα σφάγια εγχώριας προέλευσης που φέρουν σφραγίδα μπλε χρώματος.

Ας σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τις τιμές στα αρνιά, την περασμένη βδομάδα στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας άγγιξαν τις 2.000 δρχ., ενώ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της Μ. Βδομάδας να αυξηθούν περισσότερο, ακόμα και να παρουσιαστούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Στο μεταξύ, συστάσεις προς τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέχουν κατά την αγορά παιδικών παιχνιδιών εξέδωσε εν όψει των γιορτών του Πάσχα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εμπορίου. Συγκεκριμένα:

  • Οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες ή τις προειδοποιητικές οδηγίες που πρέπει να αναφέρουν το σήμα CE, ότι είναι δηλαδή κατασκευασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, την επωνυμία του προμηθευτή και την ηλικία που απευθύνονται τα παιχνίδια.
  • Ειδικά για τα βρέφη δεν πρέπει να αγοράζονται παιχνίδια με λουριά, σπάγκους και να προτιμούνται τα μεγάλα σε μέγεθος παιχνίδια γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
  • Για παιδιά κάτω των 3 ετών να μην αγοράζονται παιχνίδια που αποσπώνται μικρά κομμάτια τους ή ακόμα όσα αποτελούνται από διαφορετικά υλικά να μην αποσπώνται με ευκολία.
  • Για παιδιά κάτω των 8 ετών να μην αγοράζονται αντικείμενα με αιχμηρές ή μεταλλικές γωνίες και ηλεκτρικά παιχνίδια με στοιχεία που θερμαίνονται.
  • Καλό είναι, τέλος, να αγοράζονται και όλα τα αναγκαία εξαρτήματα για την ασφάλεια χρήσης ορισμένων προϊόντων, κυρίως στα σπορ, όπως κράνος για τα ποδήλατα κλπ.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ