Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 1995

Κάθειρξη 15 χρόνων στον επίδοξο δολοφόνο
  • Ενοχο για απόπειρα ανθρωποκτονιών κατά συρροή έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Κιλκίς τον Μ. Θεοδωράκη, ενώ απάλλαξε τον Ράδο
  • Αρνητικές οι εντυπώσεις από την αγόρευση του εισαγγελέα

ΣΕΛ.  10   -   11

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΔΥΔΑΣ
"ΣΚΟΤΑΔΙ"
στα μεγάλα έργα

Η αδιαφάνεια και η λογική της "ιδιωτικοποίησης" κυριαρχούν στην προώθηση των μεγάλων έργων του δημοσίου

Η αδιαφάνεια κυριαρχεί στις διαδικασίες ανάθεσης και κατασκευής των μεγάλων δημοσίων έργων, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο - ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος του δημοσίου - συστηματικά παραγκωνίζεται. Το σοβαρό και κρίσιμο αυτό συμπέρασμα, για την πορεία των δημοσίων έργων και τα τεράστια ποσά που απαιτούν, συνάγεται από το γεγονός πως η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συζήτησε το όλο θέμα και αναγκάστηκε να ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από την κυβέρνηση (σχέδια συμβάσεων κλπ.), προκειμένου να εκφράσει ο τεχνικός κόσμος τις τεκμηριωμένες απόψεις του.

Αντί αυτού, όμως, η κυβέρνηση - υπακούοντας, όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο, στις επιταγές των Βρυξελλών - προχωρεί στη σύσταση Ανωνύμων Εταιριών (ΑΕ) και στην πρόσληψη "πρότζεκτ μάνατζερς", που θα αναλάβουν την ουσιαστική διαχείριση, το σχεδιασμό και την επίβλεψη όλων των έργων, ακόμη και την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου!

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, η οποία τάσσεται κατά των ΑΕ και των ιδιωτών συμβούλων διαχείρισης έργου, με έγγραφο που απέστειλε στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ.


ΣΕΛ.  15

Αν είναι δυνατόν! Οι υπεύθυνοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διώχνουν τώρα δουλιές από το ναυπηγείο! Σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψαν 130 αιτήσεις πλοιοκτητριών εταιριών για επισκευές πλοίων! Επιβεβαιώνονται, έτσι, οι ανησυχίες ότι μεθοδεύεται σκόπιμα, μαζί με το ξεπούλημα, η απαξίωση του ναυπηγείου, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος στον ιδιώτη για το διαμελισμό του και τη λειτουργία όσων τμημάτων θέλει.


ΣΕΛ.  18

Το γαλλικό μήνυμα

Αν υπήρχε αμφιβολία ότι οι χαλεποί καιροί λιτότητας που ζούμε δεν αποτελούν ελληνική αποκλειστικότητα, τη διέλυσαν οι ειδήσεις από τη Γαλλία. Ενα μεγάλο απεργιακό κίνημα βρίσκεται εκεί σε εξέλιξη, αγκαλιάζοντας πολλούς κλάδους. Ενα κίνημα, που χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη συμμετοχή και τον αγωνιστικό του παλμό, αλλά και την ιδιαίτερη πολιτική του σημασία, αφού επίκεινται οι προεδρικές εκλογές σ' αυτή τη χώρα.

Δε θα σταθούμε εδώ στο ολοφάνερο, για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα τη Γαλλία, γεγονός ότι η τέτοιας έκτασης κινητοποίηση οφείλεται στη μεγάλη ένταση των οικονομικών προβλημάτων. Στο κάτω κάτω, όλοι γνωρίζουν ότι η Γαλλία είναι μια από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου τα φαινόμενα της γενικής κοινωνικής επιδείνωσης των τελευταίων χρόνων είναι τα πιο φανερά και μαζικά.

Εχει σημασία όμως να επισημάνουμε ότι η κατάσταση αυτή (και η κατεύθυνση αυτή) δε μένει χωρίς λαϊκή αντίδραση. Μπορεί να είναι ακόμη στην αρχή της. Ωστόσο, δείχνει καθαρά ότι οι λαοί της Ευρώπης αρχίζουν να συνειδητοποιούν το μονόδρομο της ενωτικής αγωνιστικής αντίστασης και πάλης. Εστω και για να μην αφήσουν να περάσει ο οδοστρωτήρας της κοινωνικής καταστροφής και όχι να σημειώσουν νέες κατακτήσεις. Και είναι ολοφάνερο ότι όσο πιο γρήγορα εμπεδώσουν αυτή τη συνείδηση, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους.




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ