• Ζητά μια φωτογραφία που να δείχνει τον ξυλοδαρμό των γερόντων από τα ΜΑΤ
  • Θέτει θέμα κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου
  • - Μετά την εκτίμηση ότι η πιο ήπια μορφή αντίδρασης της αστυνομίας κατά των συνταξιούχων ήταν τα δακρυγόνα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκης, επανήλθε με νέα αθλιότητα χτες στη Βουλή. Ζήτησε -... - 1995-04-15 00:00:00.0"/>
  • Ζητά μια φωτογραφία που να δείχνει τον ξυλοδαρμό των γερόντων από τα ΜΑΤ
  • Θέτει θέμα κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου
  • - Μετά την εκτίμηση ότι η πιο ήπια μορφή αντίδρασης της αστυνομίας κατά των συνταξιούχων ήταν τα δακρυγόνα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκης, επανήλθε με νέα αθλιότητα χτες στη Βουλή. Ζήτησε -... - 1995-04-15 00:00:00.0" /> Ρεσιτάλ αθλιότητας Βαλυράκη στη Βουλή | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 15 Απρίλη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΤ ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΤ ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
    Ρεσιτάλ αθλιότητας Βαλυράκη στη Βουλή
    • "Κομμουνιστικό δάκτυλο", ανακαλύπτει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πίσω από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων
    • Ζητά μια φωτογραφία που να δείχνει τον ξυλοδαρμό των γερόντων από τα ΜΑΤ
    • Θέτει θέμα κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου

    Μετά την εκτίμηση ότι η πιο ήπια μορφή αντίδρασης της αστυνομίας κατά των συνταξιούχων ήταν τα δακρυγόνα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκης, επανήλθε με νέα αθλιότητα χτες στη Βουλή. Ζήτησε - σαν νέος Κ. Στεφανόπουλος που ήθελε ένα νεκρό από το νέφος - μία φωτογραφία που να δείχνει βιαιοπραγία αστυνομικού κατά συνταξιούχου, για να δώσει αργότερα την αισχρή δικαιολογία ότι τη χρειάζεται προκειμένου... να τιμωρήσει το παρεκτραπέν αστυνομικό όργανο. Κατηγόρησε για μία ακόμα φορά το ΚΚΕ σαν υποκινητή των αγώνων των συνταξιούχων. Εθεσε ευθέως θέμα κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

    "Παρακαλώ τον κύριο Κολοζώφ, τους συναδέλφους του ΚΚΕ, το Εθνικό Κοιονοβούλιο, εάν υπάρχει μία φωτογραφία βιαιοπραγίας αστυνομικού κατά συνταξιούχου. Εχετε μία φωτογραφία; Ενα κομμάτι από βίντεο; Τα λόγια είναι φτώχεια. Μία φωτογραφία έχει χίλια λόγια. Μία φωτογραφία, ένα ενσταντανέ του βίντεο που να δείχνει αστυνομικό βιαιοπραγούντα" είπε ο Σ. Βαλυράκης, αναφερόμενος στην επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων που προκάλεσε τη γενική κατακραυγή, ξεπερνώντας έτσι τα όρια της γελοιότητας. Στη δευτερολογία του, εξήγησε ότι: "Οταν αναφέρομαι σε φωτογραφία, εννοώ φωτογραφία, ώστε να έχουμε δυνατότητα τιμωρίας τυχόν ενόχων. Αλλά γεγονός είναι ότι δε βρέθηκε στήριξη της κατηγορίας που λέγεται περί ξυλοδαρμού, και η δική μας εικόνα είναι ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός". Προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι: "Δε σηκώθηκε γκλοπ" κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι έδωσαν υπερβολική προβολή στα γεγονότα. Απευθυνόμενος στη συνέχεια στο βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,τον προκάλεσε ειρωνευόμενος ευθέως το ΚΚΕ, λέγοντας: "Ο κύριος Κολοζώφ να μας πει εδώ από τη μεριά του τιμημένου ΚΚΕ, την τιμή του ΚΚΕ στην παρουσίαση των γεγονότων".

    Συνεχίζοντας τις προκλήσεις του, ο υπουργός των δακρυγόνων, είπε ότι για τα γεγονότα έχουν ευθύνη και οι διοργανωτές της πορείας, αναρωτώμενος:"Ανοργάνωτη ήταν η πορεία; Τυφλή πορεία ήταν; Να ακούσω λοιπόν την ειλικρίνεια του δημοκρατικού Εθνικού Κοινοβουλίου". Και πρόσθεσε:"Πρέπει να γνωρίζετε ότι εκείνη την ώρα δεν ήταν ο πρωθυπουργός στου Μαξίμου. Ενημερώθηκαν οι διοργανωτές, τα κομματικά στελέχη του ΚΚΕ και άλλοι". Δίνοντας τη δική του εκδοχή για τον ξυλοδαρμό ισχυρίστηκε ότι " μία συντεταγμένη ομάδα έπεσε πάνω σε 30 - 40 αστυνομικούς της ΥΜΕΤ, διασπώντας τον κλοιό τους. Εσπευσε μία διμοιρία να τους ανασχέσει. Επεσαν τέσσερα δακρυγόνα Κόνις, που θεωρούνται τα πιο ακίνδυνα, και κάποιος συνταξιούχος έφτασε μέχρι το νοσοκομείο, που δεν έμεινε, έφυγε αμέσως".

    Ακολούθως μιμούμενος παλιά ασφαλίτικη λογική είπε: "Μαθαίνω ότι συντάσσεται στρατιά συνταξιούχων για πολιτική αναμέτρηση", υποστηρίζοντας ότι πηγές των πληροφοριών του είναι " δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικές πληροφορίες".

    Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας ότι: "άσχετες με την πανεπιστημιακή κοινότητα ακραίες ομάδες αξιοποιούν το Πολυτεχνείο ως καταφύγιο, ορμητήριο, αποθήκη και κέντρο ανεφοδιασμού (... ) Οταν φθάνει έγκαιρα η αστυνομία, είναι με δεμένα χέρια και ανήμπορη, γιατί δεν μπορεί να μπει χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών". Δεν είπε όμως τι εμποδίζει την αστυνομία να συλλάβει τους γνωστούς κουκουλοφόρους έξω από το Πολυτεχνείο.

    Ο Ορ. Κολοζώφ

    Η αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ και η απόγνωση, είναι αυτή που κατεβάζει τους συνταξιούχους στους δρόμους, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει με την αστυνομία και τα ΜΑΤ, σαν να είναι ομάδα κακοποιών που από πρόθεση θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια. Σχολιάζοντας τα φαιδρά περί..."κομμουνιστικού δακτύλου", ρώτησε τον υπουργό: "Τόσο πολύ σας τρόμαξε η μαχητικότητα και αποφασιστικότητα των συνταξιούχων;". Και πρόσθεσε: "Γιατί αντί να ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους στέλνετε τα ΜΑΤ; ΜΑΤ που γεύθηκα και εγώ εκείνη την ημέρα, όπως και το "ήπιο" των δακρυγόνων. Είχα την ατυχία να πέσει πάνω μου το δακρυγόνο και χρειάστηκαν 24 ώρες να συνέλθω από το σοκ και τις συνέπειες του "ήπιου" αυτού δακρυγόνου".

    Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ακολούθως ότι για τη ρήψη των δακρυγόνων υπήρξε πολιτική απόφαση, και αυτό είναι το γεγονός που έχει μεγαλύτερη σημασία. "Είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται ειρηνικά και δε φταίνε αυτοί όταν μπροστά τους βρίσκουν το φράγμα που δημιουργεί η κυβέρνηση", τόνισε. Τέλος αναρωτήθηκε γιατί ανάλογα προληπτικά μέτρα δεν παίρνονται σε εκδηλώσεις που είναι φανερό ότι θα υπάρξουν επεισόδια.

    Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ