Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε στενωπό τα δημόσια έργα

"Ο δρόμος για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων έργων είναι δύσβατος". Την ομολογία αυτή έκανε χτες ο ίδιος ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Γείτονας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), προσθέτοντας μάλιστα με έμφαση: "Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις. Τα προβλήματα υπάρχουν και ανακύπτουν συνεχώς και νέα".

Εξάλλου, ο υπουργός αναφερόμενος στο Β Πακέτο Ντελόρ, ανέφερε ότι "δεν είναι εύκολος στόχος, με βάση τα δεδομένα που είχαμε, η υλοποίηση όλου του προγράμματος των έργων".

Οι συγκεκριμένες αυτές αποστροφές του υπουργού ερμηνεύτηκαν ως έκφραση απαισιοδοξίας της κυβέρνησης για την πορεία εκτέλεσης τόσο των μεγάλων, όσο και των μικρότερων δημόσιων έργων. Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η υλοποίηση των έργων οφείλεται κυρίως στις παρεμβάσεις της Επιτροπής της Κοινότητας - που τείνει να μπλοκάρει τα λεγόμενα μεγάλα έργα στο σύνολό τους, εκμεταλλευόμενη βέβαια τα λάθη που έγιναν και γίνονται κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών ανάθεσής τους - αλλά και στη στάση των εργοληπτών, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν υπερβολικές εκπτώσεις. Ο ίδιος ο Κ. Γείτονας είπε ότι το φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων δεν έχει εξαλειφθεί και το χαρακτήρισε "γάγγραινα στην οποία κατ' εξοχήν οφείλονται οι καθυστερήσεις στην προώθηση των έργων".

Πάντως, ο υπουργός υποστήριξε ότι το 1994 έγιναν ορισμένα βήματα και λύθηκαν θεσμικά και πρακτικά προβλήματα σχετικά με το κύκλωμα παραγωγής των δημοσίων έργων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 1995 "είναι σίγουρο ότι είναι μια καλύτερη αφετηρία". Τέλος, ο υπουργός είπε ότι "πρέπει να βάλουμε τέρμα στον αθέμιτο ή ανύπαρκτο ανταγωνισμό" και κάλεσε τους εργολήπτες να στηρίξουν την προσπάθεια.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Ν. Οικονόμου, ανέφερε ότι "το σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων στη χώρα μας έχει εξαντλήσει τα όριά του και βρίσκεται σε κρίση", πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και κατέληξε λέγοντας ότι η υλοποίηση των μεγάλων έργων θα ενδυναμώσει τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να διεισδύσουν και σε αγορές του εξωτερικού, όπως των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ