Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Στραγγαλίζουν οικονομικά το δήμο

Στο "παρά πέντε" του κλεισίματος έφτασε χτες ο Δήμος Ζεφυρίου καθώς η κυβέρνηση αντί να απαντήσει θετικά στα αιτήματά του για ρύθμιση των χρεών του έδωσε εντολή να μη γίνει ούτε καν η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων! Το κλείσιμο του δήμου αποφεύχθηκε, για χτες, την τελευταία ώρα με την κατάθεση 10 εκατομμυρίων δρχ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των μισθών. Τίποτα όμως δε βεβαιώνει ότι με το κλείσιμο του μήνα ο δήμος δε θα βρεθεί μπροστά στον ίδιο κίνδυνο.

Εργαζόμενοι και δημοτική αρχή περιέγραφαν χτες στο "Ρ" τις πράξεις του δράματος.

Πράξη πρώτη: Ο δήμαρχος Ζεφυρίου απευθύνεται στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών καθώς επίσης στον περιφερειάρχη και το νομάρχη Δυτικής Αττικής και με αναλυτικά στοιχεία τους εκθέτει την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου και ζητάει να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Πράξη δεύτερη: Οι αρμόδιοι... "εισάκουσαν" το αίτημα του δημάρχου και προχτές έστειλαν επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών για να κάνει έλεγχο στα οικονομικά του δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν ο επιθεωρητής μετά τον έλεγχο που ενήργησε να δώσει εντολή στο Δημόσιο Ταμείο του Δήμου Αγίων Αναργύρων να μη γίνει καμιά πληρωμή στο Δήμο Ζεφυρίου, ούτε καν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων!

Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για ενέργεια οικονομικού στραγγαλισμού ενός δήμου που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα απ' όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής. Ενός δήμου που πριν λίγα χρόνια ήταν γεμάτος αλάνες και χωρίς καμιά υποδομή. Ενός δήμου που έχει κατοίκους χιλιάδες τσιγγάνους, στα τρομακτικά προβλήματα των οποίων προσπαθεί αποδεδειγμένα να δώσει λύση.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζεφυρίου χτες ήταν ανάστατοι και είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα να τους καταβληθεί ο μισθός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φλεβάρη. Τελικά, την τελευταία στιγμή αποφεύχτηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί χτες το πρωί κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 10 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο εκκρεμούσε εδώ και 15 περίπου ημέρες και έτσι πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι.

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κ. Λιάρος, εξηγώντας την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου του, μας είπε ότι "τα χρέη έχουν φτάσει στο 1 δισ. δραχμές και αν δε δοθεί κάποια λύση από την πολιτεία ο δήμος δε θα μπορεί να λειτουργήσει". Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο όπου σε σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι ο δήμος έχει να λαβαίνει λεφτά που του οφείλει το δημόσιο από θεσμοθετημένους πόρους.

Τέλος, με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην πλήρη διαγραφή των χρεών ή να χορηγηθεί άτοκο δάνειο ισόποσο με το χρέος του δήμου και η παρακράτηση να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από την τακτική επιχορήγηση. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Π. Καλτσάς μας είπε ότι "οι εργαζόμενοι τον τελευταίο καιρό ζουν διαρκώς με το άγχος, αν θα τους καταβληθεί ο μισθός, ενώ και το προηγούμενο δεκαπενθήμερο άργησε να καταβληθεί ο μισθός για έξι ημέρες".

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ