Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα 40χρονα του "Αλεξάνδρα"

Το μαιευτήριο έχει μεγάλη προσφορά σε άπορους και αλλοδαπούς, αλλά το κράτος εγκρίνει μόνο το ένα τρίτο του προϋπολογισμού που συνέταξε η διοίκησή του

"Το μαιευτήριον τούτο, ως το κεντρικόν σχετικόν όργανον της Χώρας, αποτελεί πολύπλοκον οργανισμόν με πολλάς κατευθύνσεις, αι οποιαι όλαι ομού προσδίδουν εις αυτό την έννοιαν του μεγάλου φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και οργανωτικού κέντρου, από το οποίον εκπορεύονται οι πλόκαμοι που αποτελούν το δίκτυον της προστασίας της μητρότητος της Ελλάδος, υπό την ευρυτάτην έννοιαν".

Τα παραπάνω λόγια ελέχθησαν πριν σαράντα χρόνια στα εγκαίνια του μαιευτηρίου "Αλεξάνδρα" απ' τον καθηγητή Ν. Λούρο. Τότε το "Αλεξάνδρα" ξεκίνησε τη λειτουργία του στο σημερινό χώρο, συνεχίζοντας την ιστορία του πριν απ' αυτό, Δημοτικού Μαιευτηρίου.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη γίνεται εκδήλωση στο μαιευτήριο για τα 40 χρόνια και σ' αυτή την εκδήλωση αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Κ. Γαβριήλ και Π. Κοντολέων, μέλος της πενταμελούς των γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο μαιευτήριο. Στα εξωτερικά ιατρεία του μαιευτηρίου εξετάζονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 άτομα. Επίσης, νοσηλεύονται περίπου 20.000 άτομα, εκ των οποίων τα 1.000 είναι βρέφη.

Το χαρακτηριστικό των νοσηλευομένων είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός είναι άποροι ή αλλοδαποί. Π.χ. το 30% των 7.800 νοσηλευθέντων στη γυναικολογική κλινική ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία. Στην παθολογική κλινική το ποσοστό της παραπάνω κατηγορίας είναι 10%.

Το νοσοκομείο έχει επιστημονική επάρκεια. Διαθέτει μονάδα παρακολούθησης ατόμων που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση καρδιάς. Πολλές φορές μεταφέρονται περιστατικά από ιδιωτικά μαιευτήρια που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί. Οι γυναίκες, όπως τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη, προτιμούν τα ιδιωτικά μαιευτήρια, γιατί έχουν καλύτερο ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Για το 1995 το νοσοκομείο προϋπολόγισε 6 δισ. δραχμές, αλλά το υπουργείο πρόκειται να εγκρίνει μόνο τα δύο δισ. Η πολιτεία, τόνισε ο Π. Κοντολέων, πρέπει να επιδείξει καλύτερη οικονομική μεταχείριση στο μαιευτήριο λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Επίσης, ζήτησε να κατευθυνθούν προς το μαιευτήριο και τα προβλεπόμενα απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση κονδύλια για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, μιας και ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευόμενων είναι αλλοδαποί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ