Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Λαϊκή απόφαση: Να φύγουν!

Με μια δεύτερη δυναμική κινητοποίηση οι κάτοικοι του Περάματος, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή της πόλης, έκλεισαν από χτες το βράδυ και μέχρι αύριο το πρωί την πύλη των εγκαταστάσεων της SHELL

Αυτό που αρνείται να κάνει η κυβέρνηση επέβαλαν χτες το απόγευμα με τα ίδια τα κορμιά τους οι κάτοικοι του Περάματος. Κατέλαβαν την είσοδο των εγκαταστάσεων της εταιρίας πετρελαιοειδών SHELL και θα παραμείνουν σύμφωνα με την απόφασή τους εκεί μέχρι και το πρωί του Σαββάτου. Αυτή είναι η δεύτερη δυναμική κινητοποίησή τους μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της EL PETROL που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων. Στην πρώτη κινητοποίηση που έγινε την επομένη της πυρκαγιάς είχαν αποκλειστεί οι είσοδοι και των πέντε εταιριών πετρελαίου. Για χτες, με δεδομένη την άρνηση του υπουργού βιομηχανίας Κ. Σημίτη, να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των καζανιών του θανάτου, όπως τα λένε οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία δημοκρατίας που βρίσκεται κοντά στα καζάνια. Η συγκέντρωση που διακρίθηκε για το δυναμισμό των κατοίκων και την προσέλευση όλων των μαζικών φορέων της πόλης εξελίχθηκε σε πορεία - επικεφαλής της οποίας τέθηκαν ακόμα και οι ιερείς της περιοχής - προς το χώρο που βρίσκονται τα καζάνια όπου και αποφασίστηκε η κατάληψη της εισόδου της SHELL.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος κατήγγειλε συνολικά τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην περιοχή και οδήγησαν σε μια σειρά επικίνδυνων, για τους κατοίκους, χρήσεων της γης του Περάματος. Ως δείγμα της ανοχής που δείχνει η κυβέρνηση στην ασύδοτη δράση των εταιριών πετρελαίου, ο δήμαρχος σημείωσε το γεγονός ότι η EL PETROL ήδη ρίχνει ανενόχλητη μπετά στην είσοδό της για να επαναλειτουργήσει. "Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, τόνισε ο Γ. Πατσιλινάκος, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για το ασφαλέστερο μέλλον των παιδιών μας και αυτός ο αγώνας θα έχει και συνέπεια και συνέχεια".

Ως μόνο σίγουρο δρόμο για να φύγουν τα καζάνια των εταιριών πετρελαίου έδειξε το δρόμο του επίμονου και συνεχούς αγώνα και ο παριστάμενος στη συγκέντρωση, βουλευτής του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής.

Μπροστά στην είσοδο της SHELL έγινε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο όπου ανάμεσα στ' άλλα αποφασίστηκε και η εκλογή επιτροπής αγώνα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Οπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κινητοποιήσεις έχουν σε πρώτη φάση στόχο να παρενοχλείται συνεχώς η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων και να πιέζεται η κυβέρνηση να πάρει πρακτικά μέτρα για την απομάκρυνσή τους.

Ασύδοτοι

Νέα κρούσματα ασυδοσίας, έζησε χτες το πρωί το Πέραμα, όταν δύο εταιρίες αυτή τη φορά, η γνωστή πλέον EL PETROL, ιδιοκτησίας Μαμιδάκη - Σπανού και η ΒΡ αποφάσισαν να "αυθαιρετήσουν". Η πρώτη προσπαθώντας να διαμορφώσει με μπετόν την είσοδο των εγκαταστάσεών της, σε δημοτικό χώρο μπροστά απ' την κεντρική πύλη της και η δεύτερη καθαρίζοντας, σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, τις δεξαμενές της με αμμοβολή αντί της υδροβολής, που επιτρέπεται αφού η πρώτη τεχνική είναι επικίνδυνη τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον και απαγορεύεται εντός οικιστικού ιστού.

Με άμεση παρέμβασή του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος σταμάτησε τις εργασίες που η ΕL PETROL πραγματοποιούσε πλάι στο δρόμο, ενώ σύστησε στους υπευθύνους της BP να χρησιμοποιούν υδροβολή, όπως και τελικά έκαναν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ