Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Σε νομαρχιακό επίπεδο η μοιρασιά

Δόθηκε χτες και επίσημα το σύνθημα για το κυνήγι εκ μέρους και των ΟΤΑ ενός μεριδίου από τα 350 δισ., που θα μοιραστούν συνολικά από το δεύτερο Πακέτο Ντελόρ για τη σύσταση και λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το γεγονός ότι τα 350 δισ. θα μοιραστούν σε 350 μόνο ΚΕΚ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αριθμό μικρό σε σχέση με τις 2.000 εταιρίες που είχαν μοιραστεί τα 200 δισ. του πρώτου Πακέτου Ντελόρ, κάνει το κυνήγι των σχετικών εγκρίσεων να αποκτά άγρια χαρακτηριστικά από το ξεκίνημά του ήδη. Ετσι, χτες στη διάρκεια σχετικού ενημερωτικού σεμιναρίου που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα φτερά των συμμετασχόντων κόπηκαν καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας άφησε να εννοηθεί ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να αναμένεται η σύσταση ενός μόνο ΚΕΚ ανά νομαρχία, προοπτική που αφήνει εκτός την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Σε ό,τι αφορά τη διανομή των κονδυλίων, έγινε επίσης καθαρό ότι το μεγαλύτερο μέρος της "πίτας" θα το καρπωθούν τα 13 ΚΕΚ που θα συσταθούν στις ισάριθμες περιφέρειες, ενώ ένα μεγάλο μέρος επίσης θα απορροφηθεί σε επίπεδο υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που καλούνται να υπηρετήσουν τα ΚΕΚ, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, έκανε καθαρό ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι να εξασφαλιστεί μέσα από την παρεχόμενη κατάρτιση η "κινητικότητα" του προσωπικού, όρος που παραπέμπει ευθέως στη "Λευκή Βίβλο" και την κατεύθυνση που δίνει για εργαζόμενους πάσης χρήσης.

Αποκαλυπτικός ως προς τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται μια έντονη κινητικότητα γύρω από το ποιος θα πάρει έγκριση για σύσταση ΚΕΚ και τα αναλογούντα κονδύλια ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Αδαμόπουλος, όταν είπε: "Δε μας λέει τίποτα ότι θα υπάρχει και τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ