Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Καταστροφικές οι προτάσεις για τα οπωροκηπευτικά

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Β. Εφραιμίδης και ζήτησε αναθεώρηση σε άλλη κατεύθυνση προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην επιχειρούμενη αναθεώρηση (αλά ΓΚΑΤΤ) του καθεστώτος στα οπωροκηπευτικά, γιατί θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους αγρότες και τη γεωργία των νότιων χωρών, υπογράμμισε χτες ο ευρωβουλευτής Βασίλης Εφραιμίδης κατά τη συζήτηση, στο Ευρωκοινοβούλιο, των προτάσεων της Επιτροπής.

Ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι "η κατάσταση στον κλάδο των οπωροκηπευτικών είναι προβληματική. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν διαρκή μείωση του εισοδήματός τους, αντιμετωπίζουν δίλημμα για το παρόν και την προοπτική της αγροτικής τους επίδοσης".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αφού υπογράμμισε την αντίθεση στις προτάσεις της Επιτροπής, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει σύμφωνα με τα αιτήματα των παραγωγών μια μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς στον κλάδο, τόνισε: "Πρέπει να προωθηθεί η μεταποίηση σε συντηρήσιμες τροφές όπως χυμοί, κομπόστες κλπ., να προωθηθούν οι δυνατότητες απορρόφησης της παραγωγής από την κοινοτική αγορά με βάση τη διαβόητη κοινοτική προτίμηση. Να μη μειωθούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις.Να προωθηθούν οι κατάλληλες αναδιαρθρώσεις,με την προϋπόθεση ότι βελτιώνουν την ποιότητα της παραγωγής, επιμηκύνουν την εμπορική περίοδο, συμβάλλουν στη δημιουργία νέων τελικών προϊόντων. Να σταματήσει η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε βάρος των μεσογειακών προϊόντων. Να στηριχτεί ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων των παραγωγών,να εκτιμηθούν ο εργασιακός χώρος, η διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, που θα συμβάλει στην παραμονή του πληθυσμού στις περιοχές αυτές, πολύτιμο στοιχείο και για τον κοινωνικό ιστό". Οι προτάσεις, όμως, της Επιτροπής - κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης - "κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που προτείνουν οι παραγωγοί, κινούνται κυριολεκτικά καταστροφικά".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ