Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
"Εδώ ο ιδιωτικός τομέας έσβησε"...

Παρά τις τρομακτικές ελλείψεις, κυρίως σε προσωπικό, τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων παρέχουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη. Ομως η κυβερνητική πολιτική έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας. Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να παλέψουν για το δημόσιο τομέα υγείας.

Τα προβλήματα της υγείας γενικότερα, αλλά και τα ειδικότερα που αφορούν το Νομό Ιωαννίνων συζήτησε ο Σπ. Στριφτάρης με τις διοικήσεις και τους φορείς των εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία του νομού, το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Χατζηκώστα" και το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στη διάρκεια επίσκεψής του στα νοσοκομεία.

Το νοσοκομείο "Γ. Χατζηκώστα" έχει τη μισή σχεδόν δύναμη εκείνης του Πανεπιστημιακού. Δυναμικότητα 328 κρεβατιών νοσηλείας όπου απασχολούνται 820 άτομα προσωπικό εκτός των γιατρών και συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των Κ. Υγείας, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ψυχοπαθών. Οπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Δημήτριος Στεφάνου,οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες, αφού στο νοσοκομείο δεν έχει προσληφθεί τα τελευταία χρόνια κανένας, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί... Ετσι, σε 61 εργαστήρια που υπάρχουν στο νοσοκομείο εργάζονται μόνον 21 παρασκευαστές! Πράγμα που κάνει αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, σχετικά. Οπως μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, μετά την ίδρυση του Πανεπιστημιακού, το νοσοκομείο αφέθηκε στην τύχη του χωρίς καμιά χρηματοδότηση. Τον προηγούμενο χρόνο, επιχορηγήθηκε μόλις με... 100.000 δραχμές όλες κι όλες!

Κατά τα άλλα έγινε ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας και από το ΚΠΣ όπου προβλεπόταν 1,2 δισ. χρηματοδότηση, δόθηκαν 800 εκατομμύρια ενώ τώρα δίνονται ελάχιστα χρήματα για την κατασκευή των νέων σύγχρονων χειρουργείων που θα διαθέτουν εξοπλισμό για περίπλοκες εγχειρήσεις. Και το πρόβλημα που τίθεται είναι πώς θα αξιοποιηθούν μετά από 2 χρόνια που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός τους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Για όλες αυτές τις περικοπές των επιχορηγήσεων, οι αρμόδιοι, επικαλούνται τα τεράστια ελλείμματα, ανέφεραν οι εργαζόμενοι, προσθέτοντας πως ασφαλώς δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι αλλά η πολιτική που ακολουθείται.. Σχετικά οι εργαζόμενοι έθεσαν το ερώτημα ζητώντας να μάθουν πώς το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την κατάσταση στο χώρο της υγείας όπου, τώρα, η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προωθεί και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες!

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Φυσικά, τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης, το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες, όπως και για την άρση της μονιμότητας. Δε φταίει ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων για τη δυσλειτουργία (προμήθειες κλπ) ούτε για τα ελλείμματα. Ούτε κι αν η διαχείριση γίνεται μ' αυτόν τον τρόπο που γίνεται. Για το ΚΚΕ, πρόσθεσε ο Σπ. Στριφτάρης, η υγεία δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά η νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο από δημόσια νοσοκομεία πρέπει να παρέχεται. Αλλά, δεν μπορεί αυτό να γίνεται με νοσοκομειακό προσωπικό που πληρώνεται με βασικό μισθό 33.000 δραχμές και τα άλλα επιδοματικά. Δεν μπορεί να μην παίρνει ανθυγιεινό επίδομα το νοσοκομειακό προσωπικό. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ αφού εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του Κόμματος στη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες, τόνισε πως πρέπει τα νοσοκομεία να σταματήσουν να κάνουν πρωτοβάθμια υγεία. Και για να γίνει αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί πως κατηγορηματικά αντίθετος στην επιχειρούμενη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ δήλωσε και ο πρόεδρος του νοσοκομείου Δ. Στεφάνου (γιατρός ο ίδιος) λέγοντας χαρακτηριστικά: "Προτείνουν κάποια πράγματα, τουλάχιστον, εκτός ελληνικής πραγματικότητας"...

Το Πανεπιστημιακό

Εκπληξη προκαλεί για τις ελλείψεις και τις συνθήκες λειτουργίας του το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ένα σύγχρονο αναπτυσσόμενο νοσοκομείο που έχει όλες τις προοπτικές για παροχή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Κι όμως υποχρεώνεται να λειτουργεί με τρομακτικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Από τους 3.000 που προβλέπονται στον Οργανισμό εργάζονται μόνον 1.450 άτομα και αυτή τη στιγμή με βάση το επίπεδο ανάπτυξης κλινικών κλπ λείπουν περί τα 900 άτομα σε προσωπικό, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Από το 1989 που άρχισε η λειτουργία δεν προσλήφθηκε άλλο προσωπικό, παρ' όλο που από τότε οι κλινικές αυξήθηκαν και, φυσικά, οι ανάγκες σε προσωπικό. Την πραγματικότητα αυτή, βεβαίως, θα παραδεχτεί και ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Γ. Τόλης, που εξηγεί πως το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει και κάποιες δίκαιες μετατάξεις - μεταθέσεις ακριβώς επειδή αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Τώρα τους υποσχέθηκαν κάποιες προσλήψεις, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πάντως αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει απαράδεκτες συνθήκες στους εργαζόμενους που υποχρεώνονται να υπερ-εντατικοποιούν την εργασία τους.

Χαρακτηριστικά, στο τμήμα των μαγειρείων που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι για τον εφοδιασμό 550 ασθενών, ενώ έπρεπε να απασχολούνται 115 τελικά εργάζονται μόνο 46 και οι εργαζόμενες εκεί υποχρεώνονται να σπρώχνουν τα καρότσια με τα φαγητά τρία τρία, με αποτέλεσμα όλες να έχουν πρόβλημα με τη μέση τους. Η ίδια η διευθύντρια του νοσοκομείου αναγνώρισε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σκληρά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα.

Απαράδεκτο καθεστώς

Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το εργασιακό καθεστώς. Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του νοσοκομείου, Χριστίνα Κοπανιού, καθώς το νοσοκομείο είναι μεικτού τύπου,υπάρχουν άνισες σχέσεις εργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους γιατρούς που δουλεύουν στον ίδιο νοσοκομειακό χώρο. Υπάρχει εντελώς απαράδεκτο καθεστώς και πλήρης αποδιοργάνωση σε πολλά πράγματα. Γι' αυτό και είναι επιτακτικό το θέμα της λειτουργίας όλων, και των πανεπιστημιακών σε ενιαίο εργασιακό καθεστώς. Γιατί, εκτός των άλλων, με το καθεστώς που ισχύει για τους πανεπιστημιακούς, "εδώ γίνονται και ιδιωτικά ιατρεία", δουλεύουν πολλοί για να πλουτίζουν λίγοι... Οποτε θέλουν οι καθηγητές κάνουν εισαγωγές και όποια ώρα αποφασίζουν! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό - έθεσαν σειρά ακόμα προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί όχι μόνο από τον περιορισμό της χρηματοδότησης αλλά και από την πολιτική που ακολουθείται σχετικά με τις νέες κλινικές και τις προμήθειες ιατρικών συσκευών και εργαλείων, με τη μισθολογική ασφυξία που έχει επιβληθεί.

Σχετικά με την πολιτική υγείας που πρέπει να ακολουθείται σήμερα, οι γιατροί έχουν την άποψη πως πρώτα πρέπει να απαντηθεί αν θέλουμε δημόσιο τομέα υγείας όπως χρειάζεται, γιατί τα ιδιωτικά δεν μπορούν να προσφέρουν αφού η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και δεύτερον πρέπει να δούμε πώς μοιράζονται τα χρήματα για να μην εξακολουθήσει η άνιση κατανομή των πόρων στις νοσοκομειακές μονάδες. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, πρέπει να κατευθύνεται σε εξοπλισμό 3ης γενιάς που να εξασφαλίζεται διαγνωστική ταχύτητα. Τα κονδύλια δίνονται στις κλινικές με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται σωστά και δίκαια. Σχετικά με τα ελλείμματα οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι στο 1994 το έλλειμμα έφθασε το 1 δισ. και στο διάστημα 90 - 94 τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ φέτος αναμένεται έλλειμμα 2,5 δισ.

Ο Σπύρος Στριφτάρης, που ενημερώθηκε και από τον πρόεδρο του νοσοκομείου Γ. Τόλη, τόνισε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί όλοι οι νοσοκομειακοί - και οι πανεπιστημιακοί - να ανήκουν στο ΕΣΥ χωρίς εξαιρέσεις. Να είναι αποκλειστικοί πλήρους απασχόλησης με μισθούς κοινωνικά δίκαιους. Και, τέλος, κάλεσε τους εργαζομένους στο νοσοκομείο να είναι σε επαγρύπνηση να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση και η μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες, αλλά να αναπτύσσεται ο δημόσιος τομέας υγείας. Θα μας βρείτε συμπαραστάτες σε όλες τις θέσεις σας προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ