Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Καθημερινά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και θα συνεχίσουν να το κάνουν, όσο η τουρκική κυβέρνηση τους παρέχει κάλυψη, αρνούμενη τα όσα συμβαίνουν.

Αυτό τονίζει σε έκθεσή της για τη γειτονική χώρα η Διεθνής Αμνηστία, αναφέροντας ότι η τουρκική κυβέρνηση διώκει Τούρκους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει κλείσει γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει περιορίσει δραστικά την ελευθερία του αντιπολιτευτικού Τύπου και των πολιτικών οργανώσεων, ενώ απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε διεθνείς παρατηρητές. Τα βασανιστήρια, οι "εξαφανίσεις" και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, που διαπράττουν ατιμώρητα οι δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη χώρα, έχουν αυξηθεί. Μόνο το 1994 οι "εξαφανίσεις" ξεπέρασαν τις 50.

Θύματα των παραβιάσεων είναι κυρίως οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών επαρχιών της Τουρκίας, αλλά η ατιμωρησία, με την οποία δρουν εκεί οι στρατιώτες, έχει "διαφθείρει" τα σώματα ασφαλείας σε όλη τη χώρα. Βασανιστήρια υφίστανται, όχι μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά και κοινοί κρατούμενοι. Ο 13χρονος Αμπντουλάχ Σαλμάν, που κατηγορήθηκε άδικα ότι έκλεψε ένα πορτοφόλι, επανειλημμένα βασανίστηκε και υπέστη ηλεκτροσόκ, κατά την τριήμερη κράτησή του. Επίσης η οργάνωση έχει πληροφορίες ότι τεθωρακισμένα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται στις περιοχές των Κούρδων. Τέτοιο στρατιωτικό υλικό διοχετεύουν στην Τουρκία, κυρίως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

Η Διεθνής Αμνηστία, στην έκθεσή της, προτείνει στην Τουρκία μια σειρά μέτρων, ώστε να μειωθούν οι παραβιάσεις, ζητώντας παράλληλα από τις κυβερνήσεις να μην παρέχουν στρατιωτικό υλικό, αν δε διασφαλίσουν ότι ο εξοπλισμός δε χρησιμοποιείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δε στείλουν παρατηρητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ