Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Χαρατσίδη

Κλείνουν τέσσερα χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του συντρόφου μας Γιάννη Χαρατσίδη, πρωτοπόρου αγωνιστή του λαϊκού κινήματος, που ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης, κατάφερε, με κόπους και θυσίες, να σπουδάσει δάσκαλος και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα χρόνια σπουδών του πήρε μέρος στους οργανωμένους δημοκρατικούς αγώνες του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Το Γενάρη του 1942 πήρε μέρος στον πρώτο πυρήνα του ΕΑΜ δικηγόρων, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ. Κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς και έτσι βγήκε στο Βουνό, ως συντάκτης στην "Ελευθερία" και κατόπιν στη "Λαϊκή Φωνή". Από το μετεμφυλιακό καθεστώς εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τη Γυάρο. Αργότερα και μέχρι το 1962 εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στην "Αυγή". Αισθητή ήταν η παρουσία του στους αγώνες των αγωνιστών νομικών στις σκηνοθετημένες δίκες ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και των κατοπινών κοινωνικών αγώνων του λαού μας με αγωνιστική συνέπεια.

Στην περίοδο της φασιστικής χούντας διώχτηκε για μια ακόμη φορά.

Ηταν μέλος της ΚΟΒ Λογοτεχνών και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εκτός αυτού, συμμετείχε στη δραστηριότητα πάρα πολλών άλλων κοινωνικών οργανώσεων. Επίσης, ήταν μόνιμος συνεργάτης του "Ριζοσπάστη", με σημαντική αρθρογραφία σε πολιτικά, νομικά και άλλα θέματα.

Στη συγγραφική επιστημονική εργασία του συγκαταλέγονται έργα και μεταφράσεις στο χώρο της λογοτεχνίας, λαογραφίας, δημοσιολογίας, κοινωνιολογίας, νομικής κλπ. Ολη του η συγγραφική προσφορά περνούσε μέσα από την αποκρυσταλλωμένη θεωρητική μαρξιστική αντίληψή του για τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ. Και αυτό το απέδειχνε και έμπρακτα καθημερινά, με τη συμμετοχή σε όλους τους αγώνες του ΚΚΕ και των εργαζομένων.

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μου και αλησμόνητου, Γιάννη Χαρατσίδη, προσφέρω 50.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου του Κόμματος.

Τόνια Χαρατσίδου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ