Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εμπορίου. Τιμή "αναφοράς" ζητά το ΙΚΑ. Το Ιδρυμα ωφελήθηκε 10 δισ. δραχμές απ' τα μέτρα που πήρε η Διοίκησή του
Στις "συμπληγάδες πέτρες" των αλληλοσυγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων που επικρατούν στην αγορά φαρμάκου, φαίνεται να προσκρούουν οι, εδώ και μήνες, εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου για δήθεν ριζική αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας φαρμάκων.
Η παραπάνω άποψη ενισχύεται τόσο από τη σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στις εργασίες της επιτροπής στο υπουργείο Εμπορίου όσο και από τις έντονες διαφωνίες που εκφράζονται μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, στο πόρισμα της σχετικής επιτροπής.Το πόρισμα, 80 σελίδων συνολικά, ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου την περασμένη βδομάδα και μοιράστηκε ήδη στα μέλη της επιτροπής, περιορίζεται στην καταγραφή της σημερινής κατάστασης στον κλάδο φαρμάκου καθώς και στη διατύπωση των προτάσεων του κάθε φορέα χωριστά. Πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εμπορίου, οι προτάσεις των φορέων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δε φαίνεται να συγκλίνουν.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται να βρίσκει έδαφος η πρόταση που περιλαμβάνεται στο σχετικό πόρισμα για τον καθορισμό της τιμής των εισαγόμενων φαρμάκων,σύμφωνα με την οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη χονδρική τιμή του φαρμάκου, που ισχύει σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες (αντί του μέσου όρου των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, που ισχύει σήμερα).
Ενδιαφέρουσα, σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, είναι η πρόταση του ΙΚΑ για την καθιέρωση τιμής στα φάρμακα. Δηλαδή θα ξεκινήσει με την ισχύουσα σήμερα τιμή για τα κυκλοφορούντα σήμερα φάρμακα και οποιαδήποτε αύξηση της τιμής θα τη διαπραγματεύεται το Ιδρυμα απευθείας με την εταιρία. Απορρίπτεται δηλαδή η μέχρι τώρα πρακτική των συνολικών αυξήσεων για τα φάρμακα.
Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, το Ιδρυμα στο δεύτερο εξάμηνο του 1994, ωφελήθηκε κατά 10 δισ. δραχμές σε σχέση με το αντίστοιχο του 1993, με τα μέτρα που πήρε η Διοίκησή του για τα φάρμακα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) στις προτάσεις που είχε κάνει παλαιότερα προς τα μέλη της επιτροπής, επισημαίνει την ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της τιμής όλων των κυκλοφορούντων στην ελληνική αγορά φαρμάκων.
Απ' την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομήχανων και των εισαγωγέων φαρμάκων,σε πρόσφατη επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, αξιώνουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 10% στις τιμές όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Την ανησυχία της για την εμμονή της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΛΒΙΠΥ ΧΡΩΠΕΙ - χωρίς να έχει συγκεντρώσει στοιχεία και να δίνει πειστικές επεξηγήσεις - καθώς και για τη μη δέσμευσή της να παρέμβει ουσιαστικά στον τομέα του Φαρμάκου, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ ζητά να μάθει ποια είναι τα συμφέροντα εκείνα που εξυπηρετεί με τη στάση που κρατά η κυβέρνηση, στο θέμα, καθώς και ποιοι είναι αυτοί που πιέζουν προς αυτή την εξέλιξη. Εύλογα τίθεται και το ερώτημα του τρόπου με τον οποίο θα γίνει ο έλεγχος και η παρέμβαση του κράτους στον τομέα του φαρμάκου. Ενώ, ένα τρίτο ερώτημα που τίθεται, είναι το μέλλον των τριών άλλων κρατικών επιχειρήσεων Πάτρας, Λάρισας και Παλλήνης.
Η ΓΣΕΕ απαιτεί να υπάρξει εθνική πολιτική για το φάρμακο που να διασφαλίζει την παρέμβαση του κράτους σ' όλο το φάσμα του φαρμάκου.
Β. ΜΠ.