Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 18 ΑΝΩ
Θεραπεία χωρίς... θεραπευτές

Η έλλειψη προσωπικού "υπεύθυνη" για την αδυναμία του Περίπτερου 18 Ανω να δεχτεί άλλα εξαρτημένα άτομα στο πρόγραμμά της, καθώς και για τη μη λειτουργία τριών νέων μονάδων

Σε μια χρονική περίοδο που το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι οι λίγες προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας - στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη - έχουν να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία, την αδυναμία ή την ανικανότητα του κράτους. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι αυτή η αδιαφορία των αρμοδίων δε δημιουργεί μόνο προβλήματα στη λειτουργία κάποιων θεραπευτικών μονάδων, αλλά ενισχύει την άκρως πεσιμιστική άποψη που υποστηρίζει ότι "κανένας από αυτούς που μπαίνουν στον κόσμο των ναρκωτικών δε θεραπεύεται"...

"Είναι τραγικό το κράτος με τη στάση του να τροφοδοτεί τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι σ' αυτούς τους νέους ανθρώπους, να υποβαθμίζει το θεραπευτικό έργο που προσφέρουν οι Κοινότητες και να μην απαντά στο δύσκολο ερώτημα: "Δεν έχουν δικαίωμα θεραπείας οι εξαρτημένοι νέοι;"", τόνισε η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα,με αφορμή τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες το Περίπτερο 18 Ανω, Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών - Τοξικομανών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ). Πρόκειται για μια μονάδα που στον τομέα της απεξάρτησης έχει να επιδείξει σοβαρό έργο, αφού κάθε χρόνο ολοκληρώνουν το πρόγραμμα περισσότερα από 100 άτομα, ενώ ο Συμβουλευτικός Σταθμός της μονάδας παρείχε τις υπηρεσίες του, το 1994, σε 9.700 άτομα!

Ομως όλα αυτά κινδυνεύουν να σταματήσουν. Εδώ και πέντε μήνες, περίπου, έχει λήξει η σύμβαση οχτώ μελών της θεραπευτικής μονάδας, η οποία λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων. Μετά από εισήγηση της θεραπευτικής ομάδας στο ΔΣ του ΨΝΑ και σχετικής απόφασης του ΔΣ, που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, οι οχτώ εργαζόμενοι δεν απολύθηκαν, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, περιμένοντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, όμως, το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα η θεραπευτική ομάδα να κρούει τον κώδωνα κινδύνου: "Είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι το πρόγραμμα αδυνατεί να δεχτεί άλλα εξαρτημένα από αλκοόλ και ναρκωτικά άτομα, ενώ αναστέλλουμε τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού. Σε αντίθετη περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο όλη η θεραπευτική διαδικασία"... Ζητά λοιπόν να προκηρυχτούν αμέσως 20 νέες θέσεις εργασίας (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές κλπ.), ώστε να γίνει δυνατή και η άμεση λειτουργία των τριών νέων τμημάτων της μονάδας.

Ερωτηθείς χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης απ' το "Ρ" για τα παραπάνω θέματα είπε ότι τα δυο προβλήματα θα λυθούν, χωρίς όμως να προσδιορίσει και πότε. "Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις εκφρασμένες καλές προθέσεις των αρμοδίων οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Εάν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Μονάδα", επισήμανε η Κ. Μάτσα.

Το εκπληκτικό εδώ είναι ότι τα κτίρια στα οποία θα στεγαστούν αυτές οι μονάδες (Τμήμα Ψυχικής Απεξάρτησης Τοξικομανών, Τμήμα Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας και Ξενώνας Κοινωνικής Επανένταξης) έχουν τελειοποιηθεί, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό! "Αυτή η κατάσταση υποβαθμίζει την εξειδικευμένη Μονάδα μας και κατά συνέπεια αδυνατίζει το μέτωπο κατά των ναρκωτικών και του αλκοολισμού", υπογράμμισε η Κ. Μάτσα. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι χωρίς προσωπικό το Περίπτερο 18 Ανω δεν μπορεί να πάρει τη μεγάλη ευθύνη να αναλάβει τους εκατοντάδες εξαρτημένους ανθρώπους, που βλέπουν τη Μονάδα σαν την τελευταία σανίδα σωτηρίας τους, "γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την καλλιέργεια μιας αυταπάτης για τη δυνατότητα θεραπείας χωρίς.. θεραπευτές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ