Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δουκίσσης Πλακεντίας 3

Το χαμηλό σπιτάκι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, σε τίποτα δε θυμίζει τα μεγαλόπρεπα μνημεία της ελληνικής εποποιίας. Η χάλκινη πλάκα, που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο, είναι το μόνο που θυμίζει ότι το λιτό σπίτι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας μας: Είναι το μέρος που στις 22 Φλεβάρη, πενήντα δύο χρόνια πριν, συγκεντρώθηκαν οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων που θα αυτοδιαλύονταν για να δημιουργηθεί την επόμενη μέρα η μεγαλύτερη ίσως οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, η ΕΠΟΝ.

Ο Μιχάλης Λιαρούτσος, μέλος τότε του ΕΑΜ Νέων, διηγείται πώς κινήθηκε η νέα οργάνωση μέσα στη νεολαία από την πρώτη στιγμή που συστήθηκε: "Από το βράδυ της 22 του Φλεβάρη, άρχισαν να μαζεύονται λίγοι λίγοι οι αντιπρόσωποι από τις διάφορες οργανώσεις, που θα αυτοδιαλύονταν τότε και θα απάρτιζαν την ενιαία οργάνωση. Την επόμενη μέρα, υπογράφτηκε το Ιδρυτικό της οργάνωσης, εγκρίθηκε το Καταστατικό και μια διακήρυξη, η οποία κυκλοφόρησε τις επόμενες μέρες με το περιοδικό της ΕΠΟΝ πλέον, τη "Νέα Γενιά". Στη συνέχεια έγινε η μεταφορά, η ένταξη όλων των οργανωμένων μελών των οργανώσεων, βασικά της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ Νέων, έγιναν συνδιασκέψεις, όπου και εγκρίθηκε η ίδρυση της ΕΠΟΝ και το Καταστατικό της και από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισε η ανάπτυξη.

Κινηθήκαμε με μεγάλη ευελιξία μέσα στον κόσμο, μπορώ να πω ότι έγιναν μέσα στο 1943 ανοιχτές στρατολογίες. Μέσα στην Αθήνα, θυμάμαι, στο δρόμο πιάναμε παιδιά, τους μιλούσαμε για την ΕΠΟΝ και τους οργανώναμε. Και σιγά σιγά, όλοι οι νέοι περνούσανε στις γραμμές της ΕΠΟΝ. Είχαμε μεγάλη δράση στην προσπάθεια κυρίως διαφώτισης και ειδικά μέσα στην Αθήνα είχαμε μεγάλη συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι τις επόμενες μέρες από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, στις 5 του Μάρτη, είχαμε τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην επιστράτευση. Μετά ακολούθησε η μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην τρομοκρατία στις 25 Ιούνη και η μεγάλη διαδήλωση στις 22 Ιούλη για την επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Δυτική Μακεδονία, όπου υπήρχαν και θύματα: Η Παναγιώτα η Σταθοπούλου που την πάτησε το τανκ, η Λίλη, ο Θώμης ο Χατζηθωμάς και άλλοι".

Σήμερα, το κτίριο όπου ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, που πρόκειται να το διαθέσει για μουσείο της ΕΠΟΝ και θα αξιοποιηθεί από ένα σωματείο που ιδρύθηκε πρόσφατα. Οπως μας είπε ο Μιχ. Λιαρούτσος, "θα δοθεί και κάποια χρηματική επιδότηση γιατί υπάρχουν προβλήματα στήριξης του κτιρίου και θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις στις 23 του Φλεβάρη, που συμπληρώνονται 52 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Οπωσδήποτε, θα διαμορφωθεί ο εσωτερικός χώρος για να το επισκεφτούν σχολεία και κόσμος σαν ένα χώρο ιστορικής μνήμης μιας οργάνωσης που οργάνωσε το σύνολο της ελληνικής νεολαίας με 600.000 μέλη μαζί με τα "αετόπουλα"".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ