Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Ο ΠΑΟΚ δεν πιστεύει στα δάκρυα

Στη λεωφόρο του Λένινγκραντ, εκεί που βρίσκεται η έδρα της ΤΣΣΚΑ, με δεκάδες κλειστά γυμναστήρια πολλών αθλημάτων (ακόμα και ποδοσφαίρου), χτυπάει στις 18.45 η καρδιά του ΠΑΟΚ. Στην παγωμένη Μόσχα, ο δικέφαλος της Θεσσαλονίκης αναζητεί το δικαίωμα στην ελπίδα. Τους δύο βαθμούς της νίκης που μαθηματικά θα τον οδηγήσουν στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Θρύλος του Σοβιετικού μπάσκετ είναι η ΤΣΣΚΑ. Απ' τις γραμμές της πέρασαν ονόματα όπως οι Αλ. Μπέλοφ, Μίσκιν, Εντέσκο, Ταρακάνοφ, αλλά και οι... δικοί μας Βολκόφ, Σοκ. Με τον Αλ. Γκομέλσκι στον πάγκο της κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα τη δεκαετία του '60, κατακτώντας τέσσερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1961 - 63 - 69 - 71) και συμμετέχοντας άλλες τρεις φορές στον τελικό.

Απ' τα μέσα της δεκαετίας του 70, αρχίζει η παρακμή. Οι μεγάλες παίκτες δεν έλειψαν, καθώς σαν αθλητική έκφραση των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων, είχε τη δυνατότητα πρόσκλησης στις γραμμές της, των κορυφαίων παικτών της πρώην ΕΣΣΔ. Δεν ακολούθησε όμως την πολιτική που χάραξε η ΦΙΜΠΑ με το άνοιγμα των... συνόρων στους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να πάρουν τα πρωτεία στον ευρωπαϊκό χώρο ιταλικές και ισπανικές ομάδες. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, η Ζαλγκίρις Κάουνας της αφαίρεσε τα πρωτεία και σε σοβιετικό επίπεδο.

Με τη δημιουργία της Ρωσίας ξεκινάει μια νέα εποχή για την ΤΣΣΚΑ. Ο σπόνσορας επιβάλλει την αγορά δύο Αμερικανών, απ' την εγχώρια αγορά μεταγράφονται τα μεγαλύτερα ονόματα που δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, τα δολάρια, άγνωστο πώς στους μη γνωρίζοντες τι συμβαίνει στη ρώσικη πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, ρέουν άφθονα και ο Αλ. Γκομέλσκι δηλώνει έτοιμος να δαπανήσει ένα δισ. δρχ. για να φέρει στη Μόσχα τους Σαμπόνις, Βολκόφ, Φετίσοφ, Μπαζάρεβιτς και Μπαμπκόφ, προκειμένου να δημιουργήσει ξανά τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 60.

Απέναντι στον γίγαντα που δηλώνει ότι δεν κοιμάται, ο ΠΑΟΚ δε δείχνει να φοβάται. Οι παίκτες του δεν πιστεύουν στα δάκρυα κι ετοιμάζονται στο γήπεδο που κατέκτησαν την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1991, να καταθέσουν τη δική τους σφραγίδα και τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων. Κι αν η δεκαετία του 60 ανήκει στην ΤΣΣΚΑ, τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει γράψει τη δική του ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ