Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995

ΜΕ 154 ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ
και συμψηφισμός ευθυνών

Στόχος τους να γίνει κυρίαρχο στοιχείο η συναίνεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δευτερεύον οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα

Στον αστερισμό της υποκρισίας, του κουκουλώματος των σκανδάλων τους, αλλά - κυρίως - της αποσιώπησης και του αποπροσανατολισμού για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνα εργαζόμενο, κινήθηκαν χτες τα κόμματα του δικομματισμού. Ενα ΠΑΣΟΚ, το οποίο - χωρίς πειστικά επιχειρήματα - "αγωνίστηκε" για την άρση τις παραπομπής Μητσοτάκη και μια ΝΔ, που - σε αντίθεση με όσα υποστήριζε μέχρι πριν λίγο - "πάλεψε" να στείλει τον πρώην πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο, συνέθεσαν μια διαδικασία - παρωδία χτες στη Βουλή. Τελικά, παρά τις, απροσδιόριστου αριθμού, διαρροές ψήφων, η Βουλή ψήφισε την πρόταση Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι οι δίκες δε θα γίνουν, επειδή γνωρίζει ότι "δρομολογείται η αλλαγή των κανόνων της αντιπαράθεσης, ώστε κυρίαρχο στοιχείο να γίνει η συναίνεση (μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και δευτερεύον οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, για το ποιος θα διαχειρίζεται την πίτα". Ακριβώς σ' αυτά τα πλαίσια - σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - έπρεπε να αρθεί η αντίφαση ανάμεσα στην κοινή αντίληψη των δύο κομμάτων για όλα τα κρίσιμα προβλήματα της πολιτικής και τις ψευδεπίγραφες μεν, αλλά οξύτατες αντιπαραθέσεις τους.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεσκέπασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, να παγιδευτεί ο λαός μέσα από συζητήσεις που αφορούν την εντιμότητα και το ήθος των πολιτικών, με στόχο να δοθεί συγχωροχάρτι και να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή της ασκούμενης πολιτικής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην "ιδιομορφία" του ΠΑΣΟΚ, που μόλις βρέθηκε στην εξουσία έπρεπε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα συνθήματά του και τα έργα του. Το έργο του ΠΑΣΟΚ ήταν δυσκολότερο από εκείνο της ΝΔ - παρατήρησε - και γι' αυτό, επί των ημερών του, η δημαγωγία, η χειραγώγηση και η εξαπάτηση γνώρισε και γνωρίζει δόξες.


Αυτό ήταν! Πλημμύρισε από την κυβερνητική αδιαφορία η χωματερή στα Ανω Λιόσια. Τα σκουπίδια - βουνά "στήνουν πάρτι" και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να σώσουν τις μπουλντόζες από βέβαιο "πνιγμό" στη σκουπιδομάζα. Την ίδια στιγμή η Νομαρχία προσπαθεί να βρει... Νομάρχη. Οι ιδιωτικές φαγάνες σουλατσάρουν μαζεύοντας χιλιάρικα και τα απορριμματοφόρα των δήμων επιστρέφουν άπραγα και φορτωμένα στις βάσεις τους. Το μόνο που μένει είναι οι χιλιάδες γλάροι να κράζουν "SOS" και οι τσιγγάνοι ρακοσυλλέκτες. Είναι και οι προτάσεις του συνδέσμου δήμου και κοινοτήτων που δίνουν λύση, παραμένουν όμως σε κάποιο κυβερνητικό συρτάρι.


Με τέλεξ!

Κυριακή (! ), ώρα 21.05 (όπως αναγράφεται στο τέλεξ) και ενώ το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη, "χτύπησε" το εφοπλιστικό κεφάλαιο, διά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα διά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Γ. Κατσιφάρας με επείγον τέλεξ προς το ΕΚΠ, διατάσσει ουσιαστικά τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να αλλάξει την απόφασή της και να επιτρέψει τη συμμετοχή στο συνέδριο των αντιπροσώπων εφτά ναυτεργατικών σωματείων που... εκλέχθηκαν με καλπονοθευτικά συστήματα!

Γ}νωστοποιεί μάλιστα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την απόφασή του, να καταθέσει για το σκοπό αυτό τροπολογία, με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους εκλεκτούς των εφοπλιστών να μην εφαρμόσουν καν για έξι ακόμα μήνες τον, έτσι και αλλιώς, εκτρωματικό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Βάσει αυτού του νόμου, με άλλο σύστημα θα εκλέγονται οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων και οι αντιπρόσωποί τους για την Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία (πλειοψηφικό) και με άλλο σύστημα οι αντιπρόσωποι των σωματείων για το ΕΚΠ (αναλογικό)..!

Το ΕΚΠ κατάγγειλε χτες ότι "συμφέροντα και ύποπτες εξαρτήσεις ορθώνουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος". Εμείς τι να πούμε; Απλά να επισημάνουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας έχει ανοιχτεί πολύ τελευταία σε "γραμμάτια" και σε "δανεικά", που... αλλού μεν μπορεί και να είναι αγύριστα, αλλά... αλλού δεν μπορεί παρά να ξεπληρώνονται και με το παραπάνω;




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ