ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -
Αν και ο πόλεμος στην Τσετσενία συνεχίζεται, στη Μόσχα όλο και πιο έντοναμπαίνει το ερώτημα για το τι θα γίνει στη Ρωσία μετά τη λήξη του. "Ελαφρός πανικός στο Γενικό Επιτελείο" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της χτεσινής εφημερίδας "Ιζβέστια". Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα σενάρια για την υπαγωγή του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αρμοδιότητα του Μπορίς Γιέλτσιν έγιναν γνωστά σε ανώτατα στελέχη του Γενικού Επιτελείου από την τηλεόραση. Στις 12 Γενάρη, η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" δημοσιεύει εκτενές άρθρο με τίτλο "Μας περιμένει στρατιωτικό πραξικόπημα", στο οποίο αναφέρεται πως στο στρατό ωριμάζουν αντικυβερνητικές διαθέσεις."Το πραξικόπημα θα είναι συγχρόνως και ενάντια στη διεφθαρμένη ηγεσία του στρατού", σημειώνεται στο άρθρο. Φαίνεται, λοιπόν, πως, πριν ακόμα καταλαγιάσει η τσετσενική κρίση, όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στις εξελίξεις στη Μόσχα. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ως ενδεχόμενο πως το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει αρχικά μια νέα εκκαθάριση στα ανώτατα κυβερνητικά στρώματα, ώστε να εκδιωχθούν ορισμένοι στους οποίους και θα φορτωθούν οι ευθύνες για τις μεγάλες απώλειες του ομοσπονδιακού στρατού, αλλά και η αδυναμία των σωμάτων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών. Η αφαίρεση του Γενικού Επιτελείου από τις αρμοδιότητες του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ (που διαψεύστηκε, όμως, από Β. Κόστικοφ, εκπρόσωπο του Γιέλτσιν) θα μετατρέψει τον Γκρατσόφ από σημαντική σε διακοσμητική φιγούρα των διαδρόμων του Κρεμλίνου. Δεν αποκλείεται, επίσης, να γίνει μια ακόμα αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών με την απομάκρυνση του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας Σεργκέι Στεπάσιν και τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής μυστικής υπηρεσίας μ' επικεφαλής το στρατηγό Α. Καζακόφ, υπεύθυνο σήμερα της υπηρεσίας ασφαλείας του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως, παρά τις διαβεβαιώσεις των οικονομικών υπουργών, περικόπτονται κονδύλια από τις ήδη χαμηλές κοινωνικές δαπάνες, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις δαπάνες του πολέμου στην Τσετσενία. Κονδύλια που, ούτως ή άλλως, έχουν αρκετές φορές μειωθεί από τότε που ήρθαν στην εξουσία οι αντισοσιαλιστικές δυνάμεις. Ενα τέτοιο παράδειγμα αυτών των περικοπών, εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία, αναφέρει η εφημερίδα "Ιζβέστια", η οποία τονίζει ότι ματαιώθηκε το πρόγραμμα "Ζντορόβιε" (Υγεία) για τη βοήθεια των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Στο μεταξύ, στην Τσετσενία επαναλαμβάνεται περίπου η ίδια εικόνα. Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες νέα σφοδρή επίθεση στο Γκρόζνι, βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό το κέντρο και κυρίως τις νότιες συνοικίες της πόλης, όπου τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνονται και ανασυντάσσονται οι τσετσενικές δυνάμεις. Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το Γκρόζνι.
Ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας στρατηγός Μπορίς Γκρόμοφ και ο διοικητής της 14ης στρατιάς στη Μολδαβία στρατηγός Αλεξάντρ Λέμποντ άσκησαν και πάλι κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης στην κρίση της Τσετσενίας. Ο Λέμπεντ, μάλιστα, προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή αυτή μπορεί να "εξελιχθεί σ' έναν πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο".
Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν αντέδρασε στις δυτικές επικρίσεις κατά της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Τσετσενία. "Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την απρεπή και βιαστική αντίδραση μιας σειράς πολιτικών παραγόντων και οργανώσεων, που, στην πράξη, ζητούν το πάγωμα της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία", τόνισε ο Καράσιν.