Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Τα πράγματα "χοντραίνουν"

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Δυόμισι βδομάδες μετά την υποτίμηση του πέσος, οι Μεξικανοί αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους απέναντι στα μέτρα σκληρής λιτότητας του Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο. Χτες το μεσημέρι, δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί, σχεδόν από κάθε κοινωνική τάξη, διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, αντιδρώντας στο νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει βασικά είδη διατροφής και καταναλωτικά αγαθά.

"Οχι στη λιτότητα!", φώναζαν δυνατά οι Μεξικανοί διαδηλωτές. Πολλοί από αυτούς εξέφραζαν στους δημοσιογράφους την έντονη δυσαρέσκειά τους, σημειώνοντας, όπως η 20χρονη Λούρδες Ρέγιες, πως "τα χρήματα δεν επαρκούν πλέον ούτε για το γάλα των παιδιών της, καθώς η τιμή του αυξήθηκε σε ποσοστό 15% την τελευταία βδομάδα". Παρόμοιο κύμα ανατιμήσεων σαρώνει προϊόντα όπως η βενζίνη, το καύσιμο θέρμανσης, το γκάζι, το ηλεκτρικό ρεύμα...

Ενα από τα τμήματα της χτεσινής πορείας, που είχαν σχηματίσει νοικοκυρές, είχε τελική κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο. Οι διαδηλώτριες απαίτησαν να παραδώσουν στον Πρόεδρο Ζεντίγιο επιστολή με την οποία ζητούσαν τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να γίνουν φανεροί οι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης. "Οι νέες θυσίες που μας ζητάτε να κάνουμε θα έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε την πείνα, το κρύο και την ανεργία", σημειώνεται στη σχετική επιστολή. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν περικλείσει το Προεδρικό Μέγαρο, εμπόδισαν την πρόσβαση των διαδηλωτριών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεταξύ τους μικροσυμπλοκές και ελαφροί τραυματισμοί γυναικών.

Εξίσου ηλεκτρισμένη κατάσταση επικρατεί στις νότιες πολιτείες του Μεξικού. Παρά την προσωρινή παράταση εκεχειρίας, που έδωσαν χτες οι εξεγερμένοι ινδιάνοι Μεξικανοί χωρικοί, η ένταση φαίνεται να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Πολλοί από τους μεγαλογαιοκτήμονες χρηματοδοτούν παραστρατιωτικές ομάδες, με σκοπό να αναχαιτίσουν τις κινητοποιήσεις των "Ζαπατίστας" και άλλων ομάδων εξεγερμένων χωρικών. Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελ Ουνιβερσάλ" υπογράμμιζε ότι δυνάμεις παραστρατιωτικών έχουν φτάσει σε πολλές από τις πόλεις του νοτίου Μεξικού, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα που υποτίθεται πως επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνον άνδρες του ομοσπονδιακού μεξικανικού στρατού.

Στο μεταξύ, η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του Μεξικού προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση Κλίντον, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να προβεί σε μέτρα οικονομικής βοήθειας, αφού προηγουμένως καταφέρει να πείσει τους ρεπουμπλικανούς ηγέτες του Κογκρέσου. Πάντως, ο Πρόεδρος Κλίντον, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους τελευταίους να "κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Μεξικό, με την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός για την εφαρμογή της εσωτερικής πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ