Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΡΔΟΙ
Ιδρυση εξόριστου Κοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Την ίδρυση εξορίστου Κοινοβουλίου στην Ευρώπη με στόχο την προώθηση του αγώνα του κουρδικού λαού ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, σχεδιάζουν Κούρδοι πολιτικοί και αγωνιστές. Το σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας.

Τα σχέδια για την ίδρυση εξορίστου Κοινοβουλίου ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες από ομάδα Κούρδων πολιτικών προσφύγων με επικεφαλής τον Ρεμζί Καρτάλ, πρώην βουλευτή του φιλο - κουρδικού "Κόμματος της Δημοκρατίας", που η Αγκυρα έθεσε εκτός νόμου την περασμένη άνοιξη. Στη συνέντευξη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι του "Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν", πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ στην Ευρώπη.

Ο Καρτάλ δε διευκρίνισε πού θα είναι η έδρα του Κοινοβουλίου, προσδιόρισε, πάντως, ότι η σύστασή του αναμένεται την ερχόμενη άνοιξη. Ο Καρτάλ πρόσθεσε ακόμη ότι όλοι οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Ευρώπη θα μπορέσουν να ψηφίσουν για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου, που θα είναι άμεση ή έμμεση. Τη διεξαγωγή των εκλογών θα αναλάβει επιτροπή από εκπροσώπους διαφόρων κουρδικών πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών οργανώσεων.

Στόχος του εξορίστου Κοινοβουλίου θα είναι, σε πρώτη φάση, η εκπροσώπηση των συμφερόντων των Κούρδων της Τουρκίας στις ξένες κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ), η υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών συμφερόντων των Κούρδων του εξωτερικού καθώς και η επεξεργασία διαδικασίας για τον καθορισμό της κουρδικής ιθαγένειας. Σε δεύτερη φάση, το ίδιο Σώμα θα επιδιώξει να ενωθεί με τις "συνελεύσεις των επαρχιών του Κουρδιστάν που θα έχουν απελευθερωθεί για να δημιουργήσουν από κοινού το Εθνικό Κοινοβούλιο των Κούρδων".

Οι Κούρδοι αντιπρόσωποι έκλεισαν τη συνέντευξή τους, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Εξόριστης Βουλής των Κούρδων δεν είναι η απόσχιση από το τουρκικό κράτος αλλά "η ισότητα και η δημοκρατική ενότητα μεταξύ των δύο λαών", που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια "ομοσπονδιακού τύπου" λύση.

Είναι, ίσως, αυτονόητο το ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φερχάτ Αταμάν δήλωσε στην Αγκυρα ότι μοναδικός σκοπός αυτού του Κοινοβουλίου είναι το τέλος της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας και κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση ενός τέτοιου Σώματος στο έδαφος τους.

Αλλά η μόνη χώρα που απάντησε άμεσα στο τουρκικό αίτημα ήταν οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Σέλι δήλωσε πως οι ΗΠα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν "ένα Κοινοβούλιο όπου τον κύριο ρόλο θα διαδραματίζει η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ".

"Το ΡΚΚ στερείται νομιμότητας και το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε κυβέρνηση που προσπαθεί να συστήσει", τόνισε. Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, του Ιράκ καθώς και όλων των χωρών της περιοχής όπου διαβιούν κουρδικοί πληθυσμοί. Πρόσθεσε, όμως, προς δυσαρέσκεια των αρχών της Αγκυρας, πως η χώρα της αναγνωρίζει την "πολιτιστική αυτοτέλεια του κουρδικού έθνους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ