Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ανήσυχη συζήτηση για τα γιουγκοσλαβικά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε στη χτεσινή του σύνοδο την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα το ζήτημα της απόφασης της Κροατίας για απομάκρυνση των δυνάμεων του ΟΗΕ από το έδαφος της όταν λήξει η θητεία τους. Το Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη τη διατήρηση του "καθεστώτος χαλαρών κυρώσεων" σε βάρος της νέας Γιουγκοσλαβίας.

Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 14 υπέρ έναντι μιας αποχής, αυτής της Ρωσίας. Η συζήτηση υπήρξε πολύωρη και έγινε μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, κυρίως όταν άγγιξε το ζήτημα της Κροατίας και της απόφασής της για απομάκρυνση των κυανοκράνων μετά τα τέλη του Μάρτη και των κινδύνων που μπορούν όλα αυτά να επισύρουν.

Η απόφαση που πάρθηκε δεν κάνει λόγο για την υπόθεση της Κροατίας και προβλέπει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο στη νέα Γιουγκοσλαβία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για 100 μέρες ακόμη. Εξαιρούνται οι διεθνείς επικοινωνιακές γραμμές της χώρας, που λειτουργούν κανονικά, καθώς και οι αθλητικές και επιστημονικές συναντήσεις. Η μόνη νέα απαγόρευση που προστέθηκε στη χτεσινή απόφαση είναι η απαγόρευση της διέλευσης καυσίμων προς την Κροατία δίχως την εξασφάλιση προηγούμενης άδειας και από τις δυο κυβερνήσεις, του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ. Η βοσνιακή κυβέρνηση είχε πρόσφατα καταγγείλει ότι παρόμοια φορτία καταλήγουν στα χέρια των Σέρβων της Κράινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ