Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Συντεταγμένη" υποστήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής

Εσωκομματικές αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια της ηγεσίας να εμφανίσει εικόνα ομοφωνίας και πειθαρχίας στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Εσωτερικές κόντρες και αντιδράσεις δημιουργούνται στο κυβερνών κόμμα, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί η ηγεσία του προκειμένου να εμφανίσει προς τα έξω μια εικόνα ομοφωνίας και πειθαρχίας στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η αντιπαράθεση ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας, μετά το ρεπορτάζ που παρουσίασε χτες βράδυ τηλεοπτικό κανάλι (Μέγκα), για την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη η ανάγκη να σταματήσουν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών και στελεχών για την οικονομική πολιτική. Στο σημείο αυτό, παρέμβηκε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο οποίος φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι αυτά είναι φαινόμενα που οφείλονται στην ύπαρξη ομάδων που έπρεπε να είχατε και εσείς διαλύσει και ο γραμματέας. Ο Μ. Δασκαλάκης έσπευσε να υπερθεματίσει λέγοντας προς τον Κ. Σημίτη ότι είναι ο πρώτος διδάξας στη δημιουργία ομάδων. Η Β. Παπανδρέου επιχείρησε να "ανακαλέσει στην τάξη" το μέλος του ΕΓ λέγοντας ότι είναι απαράδεκτος, αλλά προκάλεσε την αντίδραση του Π. Οικονόμου,ο οποίος είπε ότι απαράδεκτο είναι να διαρρέει το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι υπάρχει ομοφωνία στα ανώτερα κομματικά όργανα και καταγράφονται μόνο διαφοροποιήσεις για επιμέρους θέματα. Ο ίδιος, δήλωσε, διαφωνεί με τη φιλοσοφία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.

Οι διαρροές από τη συνεδρίαση του ΕΓ και η μετάδοση του ρεπορτάζ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος παρέμβηκε "ζωντανά" κατά τη διάρκεια του δελτίου του καναλιού, χαρακτηρίζοντας αυτόν που έδωσε το ρεπορτάζ μυθομανή και κακόβουλο και τον κατηγόρησε ότι προσφέρει κακή υπηρεσία στο Κίνημα. Διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος της Βουλής είπε αυτά που του αποδίδονται, ενώ, όλα τα άλλα, όπως είπε, "δεν ήταν ακριβώς έτσι". Κληθείς να διευκρινίσει την τελευταία φράση, είπε ότι "σαφέστατα και ασκείται κριτική στα όργανα".

Γεγονός πάντως είναι ότι τα μέλη του ΕΓ συμφώνησαν ότι το κύριο είναι η στήριξη της οικονομικής πολιτικής και στην κατεύθυνση αυτή πάρθηκαν ορισμένα μέτρα όπως περιοδείες στην επαρχία βουλευτών αλλά και του πρωθυπουργού, συχνότερες επαφές του Κ. Σκανδαλίδη με τους συνδικαλιστές κ. ά. Ο τελευταίος μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι επισημάνθηκε "η ανάγκη συντεταγμένης υπεράσπισης της οικονομικής πολιτικής από ολόκληρο το Κίνημα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα".

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Σημίτης παρέθεσε χτες το βράδυ δεξίωση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ