Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΓΟΣ
"Ο δημότης πληρώνει για όλα"

Μιλώντας στο "Ρ" ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος, τονίζει ότι σήμερα για την ΤΑ η μόνη πηγή εσόδων είναι τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλει στους δημότες. "Οι ΚΑΠ δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα των ΟΤΑ, που δεν αποτελούν επενδύσεις και έργο για τους δημότες. Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ΟΤΑ καλύπτουν τα ελλείμματά τους και τα "ανοίγματα" που κάνουν, με τα έσοδα που έχουν από τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ο δημότης πληρώνει τελικά για τα πάντα, ακόμα και για τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία έχει την υποχρέωση να τα καλύπτει το κράτος", επισημαίνει.

Ο δήμαρχος σημειώνει ακόμα ότι οι οφειλές των δήμων από δάνεια που έχουν συνάψει, οι διευθετήσεις οφειλών, οι αναγκαστικές εισφορές - όπως στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής - έχουν σαν αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να στερούνται ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους ΚΑΠ. Και αυτό γιατί οι πόροι αυτοί παρακρατούνται στην πηγή, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο παρακρατά τα χρήματα που οφείλουν οι ΟΤΑ ή είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν σε διάφορους φορείς, πριν τους αποδώσει σ' αυτούς.

"Στο 80% των ΟΤΑ, δε φτάνουν οι ΚΠΑ στο ταμείο τους και προκειμένου να ανταποκριθούν στις δαπάνες για μισθοδοσίες κλπ. χρησιμοποιούν τα ανταποδοτικά τέλη. Τέλη που δε χρησιμοποιούνται τελικά για την καθαριότητα και το φωτισμό, όπως προορίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες που τα έχουν καταβάλλει. Απλώς χρησιμοποιούν τη δυνατότητα που έχουν να επιβάλλουν τέτοια τέλη, σαν πρόφαση για να χαρατσώνουν τους δημότες και να καλύπτουν τα έξοδά τους", υπογραμμίζει ο ίδιος και συνεχίζει: "Η Συλλογική Ανάπτυξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κονδύλια δηλαδή που δίνονται για επενδύσεις και έργο, είναι πενιχρή και δε φτάνει όχι για κατασκευή έργων, αλλά ούτε για τη συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων".

Ο Γ. Γιώγος επισημαίνει ότι οι πιο πολλοί ΟΤΑ αυξάνουν τελικά τα ανταποδοτικά τέλη, όχι από ανάλυση κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να ανταπεξέλθουν του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται. "Οι κομμουνιστές δήμαρχοι δείχνουν ποιος είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο. Με την πάλη, τον αγώνα, τη συνεχή διεκδίκηση των αυθαίρετα παρακρατημένων πόρων και της αύξησης της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχει, όμως, ένα διαμορφωμένο φράγμα ανάσχεσης των αγώνων από δημάρχους των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτοί, ενώ βλέπουν το αδιέξοδο, συνεχίζουν να είναι δέσμιοι των όποιων σχέσεων υποτέλειας διατηρούν με το υπουργείο Εσωτερικών. Δέσμιοι ενός ιδιόμορφου πλέγματος πελατειακών σχέσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες και δημάρχους - διαδρομιστές των υπουργείων. Αυτοί οι δήμαρχοι παραγνωρίζουν την ιστορία της ΤΑ στην Ελλάδα, μια ιστορία αγώνων, διεκδικήσεων και κατακτήσεων, και ουσιαστικά λειτουργούν σαν φτωχοί συγγενείς της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας μάλιστα την πολιτική της", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ