Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Ο δρόμος με τα ψέματα

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή έστησαν ολόκληρη επιχείρηση εξαπάτησης των Κερατσινιωτών, προκειμένου να επιτύχουν επαναλειτουργία του "δράκου"

Το εργοστάσιο που οι αγώνες του κερατσινιώτικου λαού κράτησαν κλειστό επί 15ετία, βάζει μπροστά τις μηχανές τον Οκτώβρη και μαζί "φωτιά" στην πόλη, οι κάτοικοι της οποίας δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το αφήσουν να λειτουργήσει ποτέ ξανά.

Για να φτάσουμε ως εδώ η κυβέρνηση και η διοίκηση του δήμου έστησαν τον τελευταίο χρόνο ψέμα το ψέμα την επιχείρησή τους, με την ελπίδα να απενεργοποιήσουν τους Κερατσινιώτες, να τους τρελάνουν, όπως λένε οι ίδιοι, βαφτίζοντας το κρέας - ψάρι, ή στην προκειμένη περίπτωση τη μόνιμη επαναλειτουργία - οριστικό κλείσιμο...

Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,μεταφέροντας ουσιαστικά αυτούσιες τις θέσεις του σημερινού πρωθυπουργού για το θέμα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, όπως τις διατύπωσε όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας ο ίδιος, είχε υποστηρίξει στις 8 Φλεβάρη '96 στη Βουλή ότι οι μονάδες του Αγίου Γεωργίου θα λειτουργήσουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή είχε ισχυριστεί ότι "δεν έχουν ακόμη αποσβέσει την επένδυσή τους, γιατί η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την ημέρα που διέκοψαν τη λειτουργία τους".

Το ίδιο διάστημα ο δήμαρχος Γ. Χάσκας έλεγε περίπου στο λαό του Κερατσινίου, ότι η κυβέρνηση το ξανασκέφτεται και γι' αυτό επιβάλλεται να τηρήσει στάση αναμονής η δημοτική αρχή, έως ότου ετοιμάσει τις λύσεις η κυβέρνηση... "Και μετά βλέπουμε" έλεγε τότε ο δήμαρχος, για να αποδειχτεί στη συνέχεια πως εξαπατούσε συνειδητά το δημοτικό συμβούλιο και τον κερατσινιώτικο λαό, με τα γνωστά και καταστροφικά πλέον αποτελέσματα για την πόλη.

Ετσι κατακαλόκαιρο η διοίκηση του Δήμου Κερατσινίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η υπουργός Ανάπτυξης έβαλαν τη βούλα της επαναλειτουργίας του "δράκου" στο Κερατσίνι, της οριστικής και αμετάκλητης καταδίκης της πόλης στην υποβάθμιση.

Μόνο που οι ίδιοι την "οριστική και αμετάκλητη καταδίκη" συσκότιζαν με το πέπλο της "προσωρινής", όπως ισχυρίζονταν, λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αη Γιώργη. Οι προδομένοι Κερατσινιώτες και τότε δεν τους πίστεψαν. Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο, όπου υπεγράφη η συμφωνία και αν και προπηλακιζόμενοι, τους αποδοκίμασαν έντονα.

Ηξεραν πως είναι τέτοια η επένδυση που γίνεται στο "δράκο" για να λειτουργεί με φυσικό αέριο, ώστε δεν πρόκειται να κλείσει μετά τα έξι πρώτα χρόνια λειτουργίας. Εδώ δεν έχει αποσβέσει ακόμη, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά χείλη, ούτε την αρχική επένδυση της κατασκευής του. Το εργοστάσιο αντίθετα θα τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία και θα ενεργοποιείται όποτε οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας το απαιτούν, απόφαση που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει η υπουργός Ανάπτυξης, όσο κι αν αυτό αποκρύπτεται τεχνηέντως. Ενα ακόμα ψέμα.

Το ότι ο σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί ες αεί, το ομολόγησε άλλωστε πρόσφατα και η ΔΕΗ, εξηγώντας πως "είναι ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην πρωτεύουσα και συνδέεται με υπόγεια καλώδια με ευαίσθητα από πλευράς ασφάλειας κέντρα κατανάλωσης".Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να έχει αλλάξει μετά τους 33 μήνες λειτουργίας, που υποτίθεται πως προβλέπεται για το εργοστάσιο, αφού και τότε θα είναι ο μόνος σταθμός μέσα στην πρωτεύουσα...Ωστόσο τα ψέματα δε σταμάτησαν. Αντίθετα "χόντρυναν". Για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα χρησιμοποιήθηκε ακόμη κι αυτή η προστασία του περιβάλλοντος, που θα επιτευχθεί με την επαναλειτουργία (! ) του εργοστασίου. Λες και μια κλειστή ανενεργής μονάδα απειλεί περισσότερο το περιβάλλον από μια ανοιχτή και ενεργή. Το επιχείρημα στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το φυσικό αέριο που θα καίει τώρα το εργοστάσιο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον σε σχέση με το πετρέλαιο που χρειαζόταν η μονάδα πριν μετασκευαστεί. Γενικά το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι σωστό καθώς το φυσικό αέριο θεωρείται ηπιότερο του πετρελαίου καύσιμο.

Στην περίπτωση του Λεκανοπεδίου όμως δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμη ψέμα. Κι αυτό γιατί ο σημαντικότερος και πλέον επικίνδυνος για την Αθήνα και τους κατοίκους της ρύπος είναι το οξείδιο του αζώτου, ρύπος που κατ' εξοχήν παράγει το φυσικό αέριο σε αντίθεση με το πετρέλαιο που παράγει διοξείδιο του θείου. Συχνάπυκνά τα τελευταία χρόνια το επικίνδυνο οξείδιο του αζώτου είναι αυτό που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια. Και ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει οι μονάδες του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Τι θα γίνει αν λειτουργήσουν;

Οι κάτοικοι του Κερατσινίου, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι αυτοί που πρώτοι θα υποστούν τις συνέπειες. Είναι οι ίδιοι που μπορούν και να τις αποτρέψουν. Με τους αγώνες τους για την καλύτερη ζωή, που τους αξίζει. Αλλά και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ