Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΙΟ
Να κλείσει το ορμητήριο των Αμερικανών
  • Πορεία στη βάση του Ακτιου πραγματοποίησαν την Κυριακή οι Κινήσεις Ειρήνης της Δ. Ελλάδας
  • Μήνυμα ενεργοποίησης ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή

Με το σύνθημα "Να φύγουν τα ΑΒΑΚΣ από το Ακτιο", ο φιλειρηνικός λαός της Δυτικής Ελλάδας έδωσε την Κυριακή το δικό του αγωνιστικό "παρών" στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι επιτροπές ειρήνης της περιοχής. Με την πορεία που πραγματοποίησαν από το Φόρο της Πρέβεζας στη ΝΑΤΟική Βάση στο Ακτιο, έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης, ένα μήνυμα ενεργοποίησης και δράσης ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ήταν όλοι πιστοί στο ραντεβού τους στο Φόρο της Πρέβεζας και αμέσως ξεκίνησε η πορεία προς τη βάση. Στην κεφαλή της, οι νέοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", με πανό που σε τρεις λέξεις συμπύκνωνε την αγωνία της νέας γενιάς: "Εμείς ειρήνη θέλουμε".Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συνθήματα έδιναν το στίγμα της εκδήλωσης: "Εξω οι βάσεις του θανάτου, επίθεση ειρήνης νεανική, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί, κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία".

"Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", έλεγε το πανό της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων και άλλο πανό συμπλήρωνε, καλώντας τους λαούς των Βαλκανίων να ενωθούν και να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές.

Με φόντο τα προσγειωμένα ΑΒΑΚΣ, οι διαδηλωτές, όταν έφτασαν έξω από τη βάση, βροντοφώναξαν: "Ο Κολ και ο Κλίντον δεν είναι περιστέρια, σκοτώνουν τους λαούς με τα δικά τους χέρια" και "Βαλκάνια - Αιγαίο ειρηνικά, έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά".

Οι πεζοπόροι της ειρήνης κατέληξαν μπροστά στην κεντρική πύλη της βάσης, όπου μίλησε ο Ν. Παπακωνσταντίνου, γραμματέας της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η πορεία αυτή όπως και οι δεκάδες άλλες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα δείχνουν τη μαχητική αντίθεση του λαού μας στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων. Κατήγγειλε ότι τα ΑΒΑΚΣ είναι τα μάτια των ΝΑΤΟικών στην περιοχή, συμμετείχαν και συντόνιζαν το βομβαρδισμό των Σέρβων της Βοσνίας, πράγμα που καθιστά την Ελλάδα συνένοχη στα εγκλήματα. Μάλιστα, συνέχισε, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της υποταγής και δέχεται την ανάπτυξη νέων ΝΑΤΟικών βάσεων και την εγκαθίδρυση στη χώρα μας της "δύναμης κρούσης" του ΝΑΤΟ.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η συγκέντρωση είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των δεκάδων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα και προάγγελος της επιτυχίας της Βαλκανικής Πορείας Ειρήνης, που θα γίνει από τις 21 μέχρι τις 23 Ιούνη. "Δεν πουλάμε τις αξίες της ειρήνης, κατέληξε. Ο καθένας μας να γίνει καθημερινός κήρυκας της ειρήνης, προκειμένου να αναπτυχθεί μία "λαϊκή διπλωματία" κόντρα στους πολεμοκάπηλους".

Μετά την ομιλία, οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα και αντιπροσωπεία τους το παρέδωσε στον διοικητή της βάσης. Σε αυτό τονίζεται:

"Στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ προωθούν την αναβίωση εκρηκτικών καταστάσεων του παρελθόντος. Η "Νέα Τάξη" έφερε χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και η βάση του Ακτιου στηρίζει αυτή την απάνθρωπη πολιτική. Σήμερα χρειάζεται η ανάπτυξη ενός κινήματος αντίστασης στη "Νέα Τάξη" που θα απαιτεί: Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά. Να κλείσει η βάση του Ακτιου. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

Δεκάδες ήταν τα μηνύματα που έστειλαν στην εκδήλωση μαζικοί φορείς και σωματεία της περιοχής, ενώ το δικό της παρών έδωσε και η οικογένεια του δολοφονηθέντος αγωνιστή της ειρήνης, Γρ. Λαμπράκη.Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν Εργατικά Κέντρα και σωματεία της περιοχής, σύλλογοι γυναικών, αντιστασιακών, αγροτικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ της περιοχής, σύλλογοι σπουδαστών, ενώ μήνυμα έστειλε και ο νομάρχης Αρτας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η φιλειρηνική απόβαση(2005-05-29 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη νέος κύκλος κινητοποιήσεων(2000-05-19 00:00:00.0)
"Απέκλεισαν" τη βάση του Ακτιου οι φιλειρηνιστές(1998-05-27 00:00:00.0)
Επίθεση ειρήνης στις βάσεις της νέας τάξης(1997-05-25 00:00:00.0)
Σε κλοιό ειρήνης οι βάσεις του ιμπεριαλισμού(1997-05-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ