Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Παιχνίδι εντυπώσεων με τη "βάση"

"Κλίμα νίκης" καλλιεργεί η κάθε μία πλευρά για λογαριασμό της, ενόψει και του καθοριστικού δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη για την εξουσία στο κυβερνών κόμμα, η οποία εξελίσσεται σε μια άγρια εμφύλια σύρραξη για τον έλεγχο των συνέδρων μεταξύ των δύο βασικών αντιμαχόμενων ομάδων και την επικράτησή τους στο συνέδριο.

Οι αντιμαχόμενες ομάδες, με αφορμή τον "πρώτο γύρο" ανάδειξης των συνέδρων το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου εκλέχτηκε ένα πολύ μικρό ποσοστό συνέδρων (3%, 4%), καλλιεργούν "κλίμα νίκης", επικαλούμενες στοιχεία που είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους, ενόψει του δεύτερου και καθοριστικού γύρου της ερχόμενης Κυριακής.

Οι δύο ομάδες, υπό τους Κ. Σημίτη και Α. Τσοχατζόπουλο,επιχειρούν να πείσουν, η κάθε μία για λογαριασμό της, ότι έχουν με το μέρος τους την "πλειοψηφία της βάσης" και να κερδίσουν τις εντυπώσεις στην οργανωμένη βάση, που θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα, επιχειρούν να προσδώσουν στις επιλογές τους, για την κατανομή ρόλων και πόστων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρα λαϊκής αποδοχής και απαίτησης.

Ετσι, οι μεν "σημιτικοί" υποστηρίζουν ότι η βάση αποδοκιμάζει με συντριπτική πλειοψηφία τη θέση για διαρχία και "διακριτούς ρόλους", ενώ υπερψηφίζει την πρόταση για μη εκλογή αντιπροέδρου. Στην περίπτωση που θεσπιστεί στο συνέδριο θέση αντιπροέδρου, τότε πρέπει να την καταλάβει ο Κ. Σημίτης, ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών στις τοπικές οργανώσεις οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού. Παράλληλα, διαπιστώνουν ότι τίθεται θέμα εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο.

Από την άλλη, οι προσκείμενοι στον Α. Τσοχατζόπουλο εκτιμούν ως "πολύ ευνοϊκά" για τον υπουργό Εσωτερικών τα πρώτα αποτελέσματα στις οργανώσεις για την ανάδειξη των συνέδρων, "αναδεικνύουν πιο ισχυρό το ρεύμα υπέρ του Α. Τσοχατζόπουλου", ενώ "περπατά ικανοποιητικά η συνεργασία με στελέχη προσκείμενα στον Γερ. Αρσένη". Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, στενοί συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου υποστηρίζουν ότι σε σύνολο 399 εκλεγέντων συνέδρων, οι 214 πρόσκεινται στον υπουργό Εσωτερικών, 174 στον Κ. Σημίτη και 11 "ανένταχτοι". Επιπλέον επικαλούνται ως ενδεικτικό της υπεροχής της ομάδας Τσοχατζόπουλου το γεγονός ότι υπερίσχυσαν και στις εκλογές για τις νομαρχιακές επιτροπές, όπου, μεταξύ άλλων, κυριάρχησαν στο Ηράκλειο και την Α Αθήνας, οι οποίες θεωρούνταν "φωλιές των εκσυγχρονιστών". Η πλευρά Σημίτη δίνει τα εξής στοιχεία: Σε σύνολο 407 εκλεγέντων συνέδρων, οι 259 πρόσκεινται στον πρωθυπουργό και 148 στον Α. Τσοχατζόπουλο.

Κλίμα κατά αντιπροέδρου

Η καταμέτρηση και κατάταξη των συνέδρων πίσω από τις δύο βασικές ομάδες ενόχλησε ορισμένα ηγετικά στελέχη, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος δήλωσε ότι "τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπάλληλοι κάποιων στρατηγείων, που τους μετράνε σαν κουκιά".

Η θέση για μη εκλογή αντιπροέδρου στο συνέδριο ενισχύεται με ποικίλους τρόπους τις τελευταίες μέρες, στο όνομα της "μη πόλωσης" και της ενότητας.

Η θέση αυτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΓ και της ΚΕ, προωθείται κυρίως από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδη, καθώς και από μια σειρά στελέχη (Γ. Παπανδρέου, Μ. Παπαϊωάννου κ.ά.), που υποστηρίζουν του Κ. Σημίτη. Πάντως, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιμένει στην "καθαρή λύση" της εκλογής αντιπροέδρου με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Ενδεικτική είναι η δήλωση του στενού συνεργάτη του Θ. Τσουκάτου ότι πρέπει να εκλεγεί ένας αντιπρόεδρος με πλήρεις αρμοδιότητες.Στη διαμάχη παρέμβηκε, εκ του ασφαλούς, ο Κ. Λαλιώτης,ο οποίος, σε συνέντευξή του στα "Νέα", τάχθηκε υπέρ της μη εκλογής αντιπροέδρου και σε περίπτωση που αυτό δε γίνει δυνατό να εκλεγεί στη θέση του αντιπροέδρου κάποιος τρίτος και όχι οι Σημίτης και Τσοχατζόπουλος.

Παρέμβαση, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, έκαναν με κοινή τους δήλωση 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής των οποίων φέρεται ο Στ. Παπαθεμελής,οι οποίοι ζητούν αλλαγή στο αμυντικό δόγμα, από το ισχύον "δε διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα", σε "δε διεκδικούμε τίποτα από εκείνους που δε διεκδικούν από μας τίποτα και διεκδικούμε τα πάντα από αυτούς που διεκδικούν τα πάντα από μας". Επιπλέον, ζητούν αύξηση των δαπανών για τους εξοπλισμούς, αλλά και κατάργηση των "αιματηρών θυσιών για τις ασθενέστερες τάξεις"!

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ