Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληθωρισμός κερδών

Αγρίεψε για τα καλά ο πληθωρισμός, που και τον Απρίλη σημείωσε νέα άνοδο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας το Μάρτη, πως... "από τον επόμενο μήνα θα έχουμε πτώση". Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού το τετράμηνο του 1996 - εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας - διευρύνει τις "μαύρες" τρύπες στα πορτοφόλια των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και φυσικάκάνει όλο και πιο ελαφρύ το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς.

Κάποιοι, όμως, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Αρνούνται να δουν κατάματα την πραγματικότητα για την επιδείνωση του πληθωρισμού και έχουν τους λόγους τους. Μιλάμε για τους κυβερνώντες και τους κάθε είδους θιασώτες της μονόπλευρης λιτότητας. Ολοι αυτοί, αντί να προβληματιστούν για την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής - που αναπαράγει τα αδιέξοδα και το φαύλο κύκλο των προβλημάτων της οικονομίας - τους ακούμε να δηλώνουν υπέρμαχοι της συνέχισης και σκλήρυνσης της λιτότητας για το λαό. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς - είτε πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη, είτε για ηγετικά στελέχη του ΣΕΒ - συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως φταίνε και οι μισθοί για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού!

Ολοι αυτοί βάλθηκαν να μας τρελάνουν, αλλά δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Πώς είναι δυνατόν, να υποστηρίζουν ότι για την άνοδο του πληθωρισμού φταίνε οι μισθοί και να ζητούν μεγαλύτερη μείωση στα λαϊκά εισοδήματα με νέα αντιλαϊκά μέτρα; Οταν:

Πρώτον, το 1995 - οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων ήταν μόλις 4,5% - ο πληθωρισμός αυξήθηκε 9,3%; Κι όμως, χωρίς να κοκκινίζουν, πιπιλάνε την καραμέλα για το δήθεν υψηλό εργατικό κόστος, όταν αυτό πλησιάζει τα επίπεδα του εργατικού κόστους της Ασίας, με δραματικές συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας.

Δεύτερον, στο πρώτο τετράμηνο του 1996 η αύξηση του επίσημου τιμάριθμου έφτασε το 4,3%, ενώ στο ίδιο διάστημα οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των απόμαχων της δουλιάς παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του Ιούλη του 1995, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί οι ισχνές μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες προβλέπονται με την εισοδηματική πολιτική του 1996.

Ορισμένοι βέβαια, όπως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αποδίδουν την έξαρση του πληθωρισμού, σε... συγκυριακούς λόγους. Φταίνε, λέει, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, η κακοκαιρία και οι... ντομάτες (!), αποφεύγοντας την πρόκληση να μιλήσουν για υψηλό εργατικό κόστος. Ομως, χωρίς να το λένε, στην ουσία επεξεργάζονται σενάρια για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, πουαποβλέπουν στην "αντιμετώπιση" του πληθωρισμού, με παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους.

Οι κυβερνώντες και οι συνεταίροι τους θεωρούν "φάρμακο", για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τη συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας με νέα δέσμη μέτρων. Εκγλωβισμένη στη λογική ότι πρέπει πάση θυσία, να μη θιγούν τα κέρδη και τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει και ετοιμάζεται να επιβάλει περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η ηγεσία του ΣΕΒ προτείνει νέο πρόγραμμα "σύγκλισης", ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προτείνει την επιβολή φόρου "αλληλεγγύης" και πάει λέγοντας. Και κανείς τους δε θέλει να δει τη ρίζα του κακού, που είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πληθωρισμό μισθών, αλλά πληθωρισμό κερδών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισθοί και κέρδη (1998-02-28 00:00:00.0)
Αλήθειες και ψέματα για το κόστος εργασίας (1997-10-12 00:00:00.0)
Ποιος σηκώνει το βάρος της λιτότητας; (1997-08-24 00:00:00.0)
Ιδού τα "επιτεύγματα" της "σύγκλισης" (1997-03-02 00:00:00.0)
Αξιος ο μισθός του! (1996-08-13 00:00:00.0)
Σε έξαρση ο πληθωρισμός ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα (1996-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ