Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αυξήσεις - "φωτιά" στα δημοτικά τέλη!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης των δημοτών. Ανακοίνωση - καταγγελία της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" και επιστολή προς το δήμο της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Αυξήσεις - "φωτιά" στα δημοτικά τέλη, μέχρι και 300%, αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου. Επικαλούμενοι την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης των δημοτών, με τη δήλωση μάλιστα, ότι θα αγνοήσουν το όποιο πολιτικό κόστος! Η δήλωση αυτή έρχεται δύο μήνες περίπου μετά τον απολογισμό του δημάρχου για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά το 1995, όπου και υπερηφανεύτηκε για την οικονομική κατάσταση του δήμου, την επιτυχή διαχείριση των οικονομικών του και τις ευοίωνες προοπτικές για το 1996.

Στην εισήγηση της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής - στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, εκτός της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" - και η οποία ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, περιλαμβάνονται αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας κατά 25% και αυξήσεις μέχρι τετραπλασιασμού των ενοικίων των πεζοδρομίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το ετήσιο τέλος κοινόχρηστων χώρων ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται από 5.000 σε 20.000 δραχμές στην οδό "1866", από 5.000 σε 10.000 δραχμές στην οδό Αγίου Μηνά, από 40.000 σε 70.000 δραχμές στην οδό Βυζαντίου, από 20.000 σε 70.000 δραχμές στον πεζόδρομο της Κοραή.

Με ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου" τονίζει πως "από την ανύπαρκτη τεκμηρίωση της εισήγησης της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής, προκύπτει ότι το μόνο που ενδιέφερε ήταν η εύκολη λύση, δηλαδή να βάλουμε το χέρι στο καταταλαιπωρημένο πορτοφόλι του δημότη αντί να κοιτάξουμε το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, την αξιοποίηση της περιουσίας του, την αύξηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, την είσπραξη παλιών οφειλών και προπάντων τη διεκδίκηση από το κράτος των οφειλών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ανέρχεται στο ποσό των 600 δισεκατομμυρίων δραχμών".

Επιστολή προς τον δήμαρχο, τον πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με αφορμή την ψήφιση της εισήγησης της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής, έστειλε η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων, τονίζει: "Ο δήμος μας από θέση αρχής πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική, να διεκδικεί, να προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών. Το ΚΚΕ βεβαίως κατανοεί την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Ηρακλείου καθώς και άλλοι ΟΤΑ. Την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η συντηρητική πολιτική που ασκούν. Εχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με το πρόγραμμα σύγκλισης που επιβάλλει η ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Θεωρούμε ότι είναι υπερώριμα τα αιτήματα για πολλαπλασιασμό του ποσοστού των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επιστροφής των αυθαίρετα παρακρατηθέντων, κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την παραγραφή των χρεωστούμενων, μηδενισμό των επιτοκίων δανεισμού μέχρι εξοφλήσεως των οφειλομένων στους ΟΤΑ και κατάργηση των διατάξεων που επιβαρύνουν τους ΟΤΑ και τους δημότες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ