Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διάτρητη η σύμβαση για το Ρίο - Αντίρριο

Η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου αμφισβητεί την αναγκαιότητα του έργου στις σημερινές συνθήκες και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε κατά κράτος σε κάθε απαίτηση των εργολάβων

Αντίθετη με τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου έκρινε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τη σύμβαση για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, με απόφαση που πήρε μετά από συστηματική μελέτη του θέματος και διαδοχικές συζητήσεις επ' αυτού. Η θέση αυτή του ΤΕΕ αποτελεί κόλαφο κατά της κυβέρνησης, που μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεινε και κύρωσε, με τη συγκυριακή της πλειοψηφία στη Βουλή, την αποικιοκρατική και σκανδαλώδη αυτή σύμβαση.

Αρχικά, το ΤΕΕ αμφισβητεί έντονα την προτεραιότητα του έργου για σήμερα, "τη στιγμή - όπως τονίζει - που λόγω έλλειψης πόρων κινδυνεύουν έργα, όπως η Εγνατία οδός και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου".

Στη συνέχεια, το ΤΕΕ παραθέτει 8 σημεία, από τα οποία προκύπτει ότι η σύμβαση που τελικά υπογράφηκε είναι ζημιογόνα για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σε κάθε απαίτηση των εργολάβων. Συγκεκριμένα:

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η σύμβαση διαφέρει σημαντικά από το έργο που δημοπρατήθηκε και περιγραφόταν στα τεύχη δημοπράτησης, "σε σημείο που να μπορεί να αμφισβητηθεί αν πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης ή για απευθείας ανάθεση εργολαβίας κατασκευής". Η αναζήτηση επιχειρηματία - τονίζει το ΤΕΕ -"που θα αναλάμβανε τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, αποδεχόμενου και ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον του "επιχειρηματικού κινδύνου", έχει μεταβληθεί σε ανάθεση εκτέλεσης του έργου, με πλήρη ανάληψη όλων των κινδύνων από το ελληνικό κράτος".

Ο,τι θέλανε οι εργολάβοι!

Αναφέρει ότι σημαντικές υποδείξεις, που έγιναν από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών και την Επιτροπή Εισήγησης για ανάθεση για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, αγνοήθηκαν πλήρως. "Αντιθέτως - επισημαίνεται - ακολουθήθηκε μία τακτική υποχωρήσεως σε κάθε απαίτηση του αναδόχου, ο οποίος απαλλάσσεται και από τις δεσμεύσεις που είχε αποδεχτεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και διαπραγματεύσεων με τις προαναφερόμενες Επιτροπές"!

Υπογραμμίζει ότι "η επιλογή του ελεγκτή Μελέτης και του φορέα Επίβλεψης χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή αδιαφάνεια" και ότι "τα δικαιώματα του ελληνικού κράτους εκχωρούνται στον ελέγχοντα τη μελέτη και τον φορέα επίβλεψης", δηλαδή "ο κύριος του έργου αποστερείται των δικαιωμάτων εγκρίσεων που δικαιωματικά του ανήκουν". Επίσης, προστίθεται ότι ο ελεγκτής μελέτης και ο φορέας Επίβλεψης "προσλαμβάνονται, διορίζονται και αμείβονται από τον ανάδοχο του έργου με ό,τι συνεπάγεται αυτή η διαδικασία"!

Τονίζει ότι η σύμβαση "έχει ένα πλήθος ασαφειών που θα επιτρέψουν στον ανάδοχο να αναζητήσει αύξηση των αμοιβών του κατά την πορεία του έργου", ενώ η διατύπωση της σύμβασης και στην αγγλική γλώσσα (πράγμα, που, επίσης, υποβαθμίζει τη χώρα μας) "θα δημιουργήσει πρόσθετα σημεία αμφισβητήσεων, λόγω διαφοράς ερμηνείας των κειμένων".

Τζάμπα ...αυτοχρηματοδότηση!

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η χορήγηση δικαιώματος στον παραχωρησιούχο ίδρυσης θυγατρικών εταιριών και κοινοπραξιών για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του έργου, δημιουργεί μια επικίνδυνη διάχυση - διάλυση της ευθύνης, απολύτως επιζήμια για το δημόσιο. Επίσης, το ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι "η χορηγούμενη προκαταβολή υπερκαλύπτει κατά πολύ την υποχρέωση συμμετοχής του αναδόχου στη χρηματοδότηση του έργου και τον απαλλάσσει από οποιαδήποτε δική του εκταμίευση". Με άλλα λόγια, πρόκειται για τζάμπα ...αυτοχρηματοδότηση!

Τέλος, το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι δήλωση με ανάλογο περιεχόμενο έκανε την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρός του, Κ. Λιάσκας, "αλλά, παρά τις επισημάνσεις για σοβαρά προβλήματα που εγκυμονεί η σύμβαση, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή έσπευσε να την επικυρώσει".

  • Να απορριφθεί ως εκπρόθεσμη η προσφυγή των κατοίκων του Ρίο κατά του διαγωνισμού του έργου ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου πρότεινε στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο εισηγητής - σύμβουλος Επικρατείας Φ. Στεργιόπουλος, με το σκεπτικό ότι κανονικά δημοσιεύτηκε στον Τύπο η διακήρυξη του διαγωνισμού.

Οι κάτοικοι του Ρίου, στην προσφυγή τους, υποστηρίζουν ότι εκδόθηκαν αποφάσεις για την προκήρυξη του διαγωνισμού πριν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και η προέγκριση χωροθέτησης για την κατασκευή του έργου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ