Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνεται το μπαξίσι σε Λάτση - Βαρδινογιάννη

Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να εισπράξει τα τέλη υπερημερίας, όπως προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού, Γ. Δρυ, σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, χτες, στη Βουλή ότι χαρίζει δισεκατομμύρια δραχμές στους Λάτση - Βαρδινογιάννη, μη εισπράττοντας τα τέλη υπερημερίας για τα αποθηκευμένα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς,απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρη,επικαλέστηκε την αντίδραση των οφειλετών ότι - όπως υποστηρίζουν - δεν υποχρεούνται νομικά να πληρώσουν, καθώς και διχογνωμία των υπηρεσιών του κράτους για το αν υπάρχει θέμα καταβολής των παραπάνω τελών υπερημερίας, και δήλωσε πως το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να υπάρξει έγκυρη νομική άποψη. Αν, δηλαδή, "σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, πρέπει να πληρωθούν τέλη υπερημερίας". Μ' άλλα λόγια, αντί η κυβέρνηση να φροντίζει να εισπράξει αυτά που οφείλονται στο κράτος και να τρέχουν στα δικαστήρια οι Λάτσης - Βαρδινογιάννης - εφόσον νομίζουν ότι θίγονται - κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός κατηγόρησε - εμμέσως πλην σαφώς - τον επιθεωρητή κ. Ρέτζιο γιατί ανακίνησε το θέμα πέρσι το Μάρτη, ενώ δεν το είχε ανακινήσει παλιότερα. "Μέχρι τότε - είπε - ο κ. Ρέτζιος ήταν επί 7 - 8 χρόνια επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας και βεβαίως δεν είχε γίνει καμιά απολύτως αναφορά από κανέναν για το θέμα αυτό"!!! Επίσης, ο Γ. Δρυς απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα του ΚΚΕ αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του υφυπουργού Οικονομικών - δηλαδή τη δική του - ότι δεν πρέπει να εισπραχθούν τα τέλη για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ΠΕΤΡΟΛΑ και στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.Τέλος, επιδόθηκε σε φαιδρές δικαιολογίες ότι, αν το κράτος εισέπραττε τα τέλη, οι Λάτσης - Βαρδινογιάννης θα προσέφευγαν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστολή πληρωμής των οφειλών. Λες και δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει και μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο Σπ. Στριφτάρης

"Αρνείστε - είπε απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης - να δώσετε μια αύξηση στους συνταξιούχους και πέντε δεκάρες στους αγρότες και από την άλλη χαρίζετε δισεκατομμύρια στον Λάτση και τον Βαρδινογιάννη. Αν αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός σας, να ζήσετε να τον χαίρεστε. Με την απάντησή σας θέλετε να αποφύγετε να εφαρμοστεί ο νόμος και να θίξετε στο τόσο δα τα συμφέροντα αυτών των εταιριών. Ο νόμος είναι σαφής και δε διαχωρίζει τους ιδιωτικούς αποθηκευτικούς χώρους από τους δημόσιους". Αναφερόμενος στην παραπομπή του θέματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση ενεργεί όχι με βάση τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά με βάση τις απαιτήσεις των Λάτση - Βαρδινογιάννη, αποδεχόμενη την επιχειρηματολογία τους. Τέλος, όσον αφορά στους υπαινιγμούς του Γ. Δρυ εις βάρος του κ. Ρέτζιου, ο Σπ. Στριφτάρης παρατήρησε: "Δε σας τιμά να λέτε ότι δε φταίτε αλλά φταίνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Και μάλιστα, όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες βγάζουν στη φόρα τέτοια γεγονότα να αμφισβητείτε και τα κίνητρά τους και την αξιοπιστία τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ