Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μίκρυναν και τον ποιητή

Ο ακόρεστος αντικομμουνισμός ορισμένων διανοουμένων τούς καταντά εντελώς μικρόνοες. Αλλά και βλαβερούς ενάντια σε εκείνον, ακριβώς, που θέλουν να εξυψώσουν, συκοφαντώντας γενικώς, μονίμως και αορίστως, την "επάρατη" Αριστερά, εννοώντας, βέβαια, το ΚΚΕ.

Η τυφλή συκοφαντία τους τούς εμφανίζει αν όχι γελοίους, τουλάχιστον αδιάβαστους. Αλλά κατά βάθος αυτό δεν τους νοιάζει. Από μωροφιλοδοξία να βγαίνουν στο "γυαλί", ως οι "επωνυμότεροι" των διανοουμένων, ξεχνούν την καβαφική συμβουλή για τη ζωή τους:

" (... ) μην την εξευτελίζεις /

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου/

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες".

Ο λόγος για τους προχτεσινούς συνομιλητές στο ΜΕΓΚΑ στην περί του Οδυσσέα Ελύτη εκπομπή. Κατά τους κ. κ. Γεωργουσόπουλο και Γιανναρά, εκτός του Σεφέρη, του Εμπειρίκου, του Σικελιανού, "η Αριστερά αμφισβήτησε και τον Ελύτη, γιατί ήταν "από καλή γενιά"". Ηταν τόσο προμελετημένο ότι πρέπει να βγει προς τα έξω το αντικομμουνιστικό τους μένος, που δεν άφησαν τον εαυτό τους να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει την "καλή γενιά" που δόξασε ο κορυφαίος ποιητής. Και το έκαναν με τόση ευτέλεια, που μειώνουν όχι πλέον εαυτούς, αλλά τον ίδιο τον ποιητή.

Τον ποιητή, που η δημιουργία του και βέβαια "ήταν από καλή γενιά". Αυτήν εννοούσε κι αυτήν υμνούσε στο "Αξιον Εστί" και όχι εκείνη της ταξικής μειονότητας, από την οποία προέρχονταν και την οποία θέλησαν να εννοήσουν οι "επώνυμοι διανοούμενοι". Την "καλή γενιά" του λαού, που έκανε ύμνο της το "Αξιον Εστί", που λάτρεψε πλήθος άλλα ποιήματά του και διέδωσε τόσο πλατιά τα μελοποιημένα τραγούδια του.

Αυτοί αμφισβήτησαν την καλή γενιά των ποιητών μας και την ιδιότητα της μεγάλης ποίησης σαν "περιουσίας" όλου του λαού. Εκαναν και πως δεν κατάλαβαν, για να μη μικραίνουν και οι ίδιοι τόσο, και την επισήμανση (αυτή από "παράθυρο" της εκπομπής) του διακεκριμένου ιστορικού και κριτικού λογοτεχνίας Αλέξη Αργυρίου ότι "Η Αριστερά ποτέ δεν αμφισβήτησε τον Ελύτη". Και ο Α. Αργυρίου δεν είναι από εκείνους που δεν έχουν ασκήσει κριτική στην Αριστερά για τέτοια θέματα. Αλλά οι, εντός του στούντιο προαναφερόμενοι, εν ονόματι του μόνιμου στόχου τους αγνόησαν και τον ειδικό. Ετσι είναι. Αυτοί ξέρουν να εκτοξεύουν αφορισμούς. Αλλωστε για την αυτογνωσία χρειάζεται, όντως, "καλή γενιά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυτραγουδισμένος ποιητής(2011-09-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-04-06 00:00:00.0)
Οδυσσέας Ελύτης(2004-01-11 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη(2001-10-28 00:00:00.0)
ένα βιβλίο(1997-06-13 00:00:00.0)
"Στο βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε..."(1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ