Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκκωφαντικές κραυγές των μέσων ενημέρωσης, οι φιλοπόλεμες ανακοινώσεις των δυο κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ελληνοτουρκικού επεισοδίου στις βραχονησίδες Ιμια, αλλά και μετά, σκέπασαν τη φωνή της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, μεταξύ των δύο χωρών. Κι όμως, προς πείσμα της πολιτικής και τηλεοπτικής πολεμοκαπηλίας, εκατοντάδες άνθρωποι, κι απ' τις δυο πλευρές του Αιγαίου, συνυπέγραφαν μια κοινή έκκληση προς τις δυο κυβερνήσεις, από τις οποίες μεταξύ των άλλων ζητούν: "Να διακηρύξουν την πίστη τους στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία ως μοναδική οδό για την προώθηση των συμφερόντων των δυο λαών μας και την απόφασή τους να εργαστούν σε αρμονία με τους διεθνείς οργανισμούς προς την κατεύθυνση αυτή".Την έκκληση υπέγραψαν πάνω από 200 προσωπικότητες στην Ελλάδα και πάνω από 1.000 προσωπικότητες στην Τουρκία. Ο "Ριζοσπάστης" ήταν η μόνη ελληνική εφημερίδα που δημοσίευσε την έκκληση και τα ονόματα όλων των υπογραφόντων.

"Ψυχή" αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουλφί Λιβανελί, διάσημος Τούρκος καλλιτέχνης, ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ. Δυο προσωπικότητες με ιδιαίτερη συμβολή στους δημοκρατικούς αγώνες των δυο λαών και με μεγάλο διεθνές κύρος.

Σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουλφί Λιβανελί μιλούν στο "Ρ" για τις αιτίες της κρίσης ανάμεσα στις δυο χώρες, τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη, το ρόλο των εξωτερικών δυνάμεων, τις δυνατότητες για την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών. (Με την ευκαιρία ευχαριστούμε το συνεργάτη του "Ρ" στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξη Φίλιο, για τη βοήθεια).

Οι ερωτήσεις που υποβάλαμε στο Μίκη Θεοδωράκη και το Ζουλφί Λιβανελί είναι οι εξής:

- Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές αιτίες που καθιστούν μόνιμη την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δυο χωρών;

- Πόσο και πώς επηρεάζεται η κρίση από παράγοντες έξω από τις δύο χώρες;- Υπάρχουν περιθώρια για τους πολίτες των δύο χωρών για ανάπτυξη πρωτοβουλιών με σκοπό τη συνεννόηση και ειρηνική συνύπαρξη;

Δημοσιεύουμε σήμερα τις απαντήσεις που πήραμε.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ