Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εικόνα "κυρίαρχου" στα εσωκομματικά

Την επιδίωξή του να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στα εσωκομματικά πράγματα του ΠΑΣΟΚ, κατέστησε σαφή ο Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Στα πλαίσια αυτά:

- Δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ισχυρός στη θέση του πρωθυπουργού.

- Αποσαφήνισε ότι το θέμα Παπανδρέου "έχει κλείσει". Ο Α. Παπανδρέου "πήρε την ιστορική απόφαση να μην είναι πρωθυπουργός και να αναλάβει κάποιος άλλος" και "δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει γνώμη".

- Εμφανίστηκε ως εγγυητής της προσυνεδριακής πορείας ώστε να μην εκτραπεί σε "μια πορεία προεκλογικής εκστρατείας για την κατάληψη κομματικών θέσεων".

- Απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη στάση του για το αν θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος στο συνέδριο. Ωστόσο από τη συνολική τοποθέτησή του προέκυψε ότι η στάση του θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από την επιτυχία του κυβερνητικού έργου μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το θέμα, είπε, δεν είναι προσωπικό, είναι πολιτικό.

Παράλληλα, απαντώντας στην ερώτηση αν θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, δήλωσε ότι υπάρχει η πολιτική συμφωνία του "2 +4", που χρησιμοποιήθηκε για την εκλογή του πρωθυπουργού, και η οποία σήμαινε, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, ότι "όποιος εκλεγεί πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και με τον υποψήφιο αυτό θα διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη τετραετία".

Ομως την ερμηνεία αυτή του Κ. Σημίτη της πολιτικής συμφωνίας, έσπευσαν να αμφισβητήσουν τόσο από το περιβάλλον του Α. Τσοχατζόπουλου όσο και του Γ. Αρσένη.Συνεργάτες των δύο ηγετικών στελεχών τόνιζαν ότι η πολιτική συμφωνία που υπάρχει είναι να εξαντλήσει ο σημερινός πρωθυπουργός την τετραετία. Το ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία, έλεγαν, θα λήξει στο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ